Wethouder: ‘Rondweg Lochem begin 2025 klaar’

0
Het gedeelte van de rondweg Lochem tussen Kwinkweerd en Goorseweg, met nieuwe brug over het kanaal (bron: provincie Gelderland)

LOCHEM – Oudere Lochemers, die de procedure van begin af aan meemaakten, zal het niet verbazen en de grootste cynicus zal zijn gelijk weer eens bewezen zien. De rondweg is niet in 2024 klaar maar pas begin 2025. Dat liet wethouder Eric-Jan de Haan maandagavond weten. Het goede nieuws: Er is eigenlijk geen weg terug meer want de provincie heeft de aanbesteding nu dan toch in voorbereiding.

Het jaartal van 2024 doet al lang de ronde. Het blijkt net niet haalbaar, zo bleek tijdens een toelichting op de periodieke bestuursrapportage, waarin het college uitleg geeft over afwijkingen van de lopende begroting. De rondweg komt daarop voor omdat de gemeente 2 miljoen euro klaar heeft staan als bijdrage voor de aanleg van de weg. Te betalen nadat de aanbesteding rond is. Dat wordt nu dus 2022 en in 2023 start de daadwerkelijke aanleg. De 2 miljoen schuift derhalve een stukje door.

Stationsomgeving

De herinrichting van de stationsomgeving is uiteraard nauw verweven met de rondweg. De planvorming hiervoor moet nog beginnen en ook daarvoor staat een bedrag op de begroting. Omdat de afronding van de planvorming over de jaarwisseling heen gaat wordt ook deze post doorgeschoven.

Wethouder De Haan gaat ervan uit dat het werk aan de stationsomgeving tijdig kan beginnen, zodat dit kan worden afgerond voordat de rondweg klaar is. Hij gaf overigens aan dat nog niet tot op de meter nauwkeurig is vastgelegd waar de rondweg precies komt te liggen. Dit is van invloed op de gemeentelijke planning.