Wethouder Bert Groot Wesseldijk stopt per 1 april

0
Bert Groot Wesseldijk legt zijn functie als wethouder neer (Foto: GB/Arjen Dieperink)

LOCHEM – Wethouder Bert Groot Wesseldijk legt zijn functie op 1 april neer. Dat betekent het einde van zijn politieke loopbaan. Maar hij blijft wel in publieke dienst. Hij wordt interim-directeur bij Tribuut. Dat is het centrale belastingcentrum voor Lochem, Apeldoorn, Epe, Voorst en Zutphen. Groot Wesseldijk liet zijn partij, Gemeentebelangen, eerder al weten dat hij geen derde termijn als wethouder ambieert. Zijn voortijdige vertrek komt echter onverwacht.

Groot Wesseldijk is sinds 2014 wethouder. Hij heeft een zware portefeuille met financiën, ruimtelijke ontwikkeling, wonen, vergunningverlening, maatschappelijk vastgoed, sport en accommodaties, water en afvalwater en monumentenzorg. Verder is hij belast met de invoering van de Omgevingswet.

Leeftijd

De scheidende wethouder zegt: “Op een gegeven moment ga je nadenken over je toekomst. In oktober heb ik tijdens een gesprek met het bestuur van GB aangegeven dat ik niet voor een derde termijn zou gaan. Daar is ook overleg met het thuisfront aan vooraf gegaan. Wat meespeelt is dat ik nu 53 ben en nog iets anders kan vinden. Na een volgende periode als wethouder zou ik 58 zijn en dat is een lastiger leeftijd.”

Hij vervolgt: “Ik heb het zeven jaar gedaan en ik ben geen dag met tegenzin naar mijn werk gegaan. Ik vond het oprecht leuk. Het laatste jaar was wat lastiger omdat je veel minder mensen kunt ontmoeten en spreken. En rond de kerstdagen kwam de baan bij Tribuut voorbij. Toen heb ik mijn vinger opgestoken en ik krijg nu de kans.”

Team bouwen

Uit de tijd dat hij een managementfunctie in het bankwezen bekleedde weet Groot Wesseldijk hoe leuk het kan zijn om een team te bouwen en te ontwikkelen. “Het direct aansturen van mensen miste ik wel een beetje. Bij de gemeente heb je dat minder, terwijl je wel verantwoordelijk bent voor de resultaten.”

Op de vraag waarom zijn nieuwe baan een interimfunctie is zegt hij: “In de loop van dit jaar wordt gekeken hoe Tribuut verder moet. Er komt een verbeterplan en er komt misschien nog een gemeente bij. Als ik uiteindelijk kan blijven is het mooi. En anders kan ik weer war moois aan mijn CV toevoegen.”

Gegund

GB laat weten dat de hoop bestond dat de wethouder de rit zou uitzitten. ‘Bestuur en fractie respecteren en begrijpen uiteraard zijn keuze en gunnen hem dit ook van harte’, zo is te lezen in een persbericht van de partij. Hij wordt daarin beschreven als een iemand die in 2014 zonder bestuurlijke ervaring wethouder werd maar die wel een scherp financieel inzicht meebracht. Hij wordt verder omschreven als iemand die de verbinding zoekt en die de samenleving kent.

Opvolger

Gemeentebelangen moet op zoek naar een opvolger. Of dit iemand uit de fractie wordt of dat een kandidaat van buiten wordt gezocht is nog niet duidelijk. Fractievoorzitter Marja Eggink zegt: “Het vertrek van Bert overviel ons eerlijk gezegd een beetje, dus over zijn opvolging hebben we nog niet nagedacht. We hebben nog even tijd, want hij gaat pas per 1 april weg. Iemand die de portefeuille van Bert moet overnemen, met financiën en ruimtelijke ordening, moet wel van wanten weten.” Het is bij vertrek van een wethouder overigens altijd mogelijk om de portefeuilles binnen het college te herschikken.

Loopbaan

Bert Groot Wesseldijk was voordat hij aantrad als wethouder werkzaam bij de Rabobank. Daar bekleedde hij diverse functies, waaronder manager zakelijke relaties. In 2017 trad hij toe tot het bestuur van de Wethoudersvereniging en sinds begin 2019 is hij daar penningmeester.

Uit hoofde van zijn functie is hij bestuurslid van onder meer de Cleantech Regio en de Omgevingsdienst Achterhoek. Hij is als wethouder ook lid van het bestuur van Tribuut, de instelling waar hij nu als interim-directeur aan de slag gaat.