Wethouder: ‘Begroeiing zonnepark Berkelweide moet kans krijgen’

0
Zonnepark Berkelweide bij het Twentekanaal in Lochem (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/BARCHEM – De aanplant van zonnepark Berkelweide in Lochem moet de kans krijgen zich te ontwikkelen. Dat zei wethouder Lex de Goede maandag in antwoord op vragen van de PvdA. De vragen waren ingegeven door een handhavingsverzoek van de Barchemse belangenvereniging Hobama. Dat is van mening dat niet aan de vergunningsvoorwaarden is voldaan.

De wethouder zei dat de landschappelijke inpassing van een zonnepark niet al bij realisatie een feit kan zijn maar tijd nodig heeft. Droge zomers hebben de afgelopen twee jaar niet meegewerkt aan de ontwikkeling van de begroeiing. Eigenaar TPSolar heeft overigens foto’s uit zowel 2020 als 2021 waaruit blijkt dat er aan het begin van beide zomers wel degelijk sprake was van een weelderige plantengroei in het midden van het zonnepark.

Onderhoud

De Goede veronderstelt dat de eigenaar zelf ook baat heeft bij goed onderhoud van de aanplant, al was het maar omdat vervanging veel geld kost. In deze krant van vorige week liet TPSolar al weten dat een lokale hovenier twee keer per jaar een inspectie uitvoert en ingrijpt als dat nodig is. De gemeente bevestigt dat een geplande bomenrij niet hoeft worden aangeplant omdat Liander waarschijnlijk nog nieuwe kabels moet aanleggen in de ondergrond. Dit heeft te maken met de uitbreiding van het onderstation dat nabij het zonnepark ligt.