LOCHEM – Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) hield dinsdagavond een inloopbijeenkomst in hotel Paasberg om meningen op te halen over een eventuele verlenging van het verblijf van 65 minderjarige asielzoekers in het hotel. Van massaal verzet is duidelijk geen sprake. Er kwamen zo’n 25 mensen op af. En 25 anderen reageerden per mail. Volgens het COA waren daar drie negatieve reacties bij. De gemeente Lochem kreeg kritiek vanwege de oorverdovende afwezigheid.
Woordvoerder Jan Scholten van het COA toonde zich verheugd dat er kennelijk een instemmend zwijgende meerderheid is, want de uitnodiging ging naar 380 adressen in een groot deel van Lochem-Oost. Het COA was duidelijk voorbereid op meer mensen met vragen. Naast medewerkers van de opvang in het hotel waren ook mensen van soortgelijke locates in Oost-Nederland opgeroepen om eventueel mensen te woord te staan. Dat gold ook voor medewerkers van voogdijorganisatie Nidos, die een belangrijke rol speelt in het leven van minderjarige asielzoekers.
Vergunning
Het COA dient deze week de aanvraag voor de te verlengen vergunning in, zodat de jongeren tot medio volgend jaar in het hotel kunnen blijven. Daarna, of zelfs al eerder, hoopt het COA ze onder te kunnen brengen in een nieuw asielzoekerscentrum in Ampsen. Scholten wilde over de voortgang rond die locatie alleen kwijt dat de onderhandelingen met zowel de verkopende partij als de gemeente lopen en vrij intensief zijn.
Of het tot aankoop van het voormalige Pactumterrein komt hangt mede af van welke ruimte het COA krijgt, met name qua aantal te huisvesten mensen. Scholten herhaalde nog eens de zijn organisatie formeel 300 personen als ondergrens hanteert, wil het COA de kosten van onder meer onderwijs en medische zorg voor eigen rekening nemen. Hij weet echter ook dat de gemeente vooralsnog gaat voor maximaal 250 mensen, waaronder de 65 jongeren. Dat vinden omwonenden overigens nog steeds te veel. Scholten hoopt dat er overeenstemming mogelijk is, want de nood is volgens hem nog altijd hoog. Uit actuele berichtgeving blijkt bovendien dat reguliere azc’s veel minder kostbaar zijn dan noodopvang in hotels of op vakantieparken.
Vragen
Onder de weinige aanwezigen heerste verbazing over het feit dat ze geen vragen konden stellen aan de gemeente. Met name het feit dat nu al een tweede verlenging noodzakelijk blijkt roept vragen op. Het college van B&W hield zich juist om die reden afzijdig. Vanwege een tot twee keer toe beloofde harde einddatum heeft het college de vraag voor een nieuwe verlenging met zes maanden voor rekening van het COA willen laten. Van wat de omwonenden en anderen hebben opgemerkt wordt een participatieverslag gemaakt. Deze wordt bij de vergunningaanvraag gevoegd.
Een bezoeker zei dinsdag: “Ik vind het raar dat de gemeente hier niet is. Het lijkt alsof ze het over de muur hebben gegooid naar het COA. Dat is mijn voornaamste klacht. Met de jongens die hier wonen is weinig mis en de mensen van het COA doen ook erg hun best.” Ook een andere bezoeker had graag vragen willen stellen aan gemeente. Ook over de procedure vooral. Zo is een vraag hoe de gemeente de vergunningaanvraag gaat beoordelen. Wat zijn de criteria? Is een lage opkomst een graadmeter? Doet de gemeente zelf nog iets aan participatie of communicatie? Worden de vergunning en het participatieverslag gepubliceerd?
Reactie gemeente
Deze vragen zijn aan de gemeente voorgelegd. Een woordvoerder laat weten dat wordt bekeken of de vergunningaanvraag voldoet aan de geldende wet- en regelgeving. Het gaat hier om een aanvraag die afwijkt van het omgevingsplan. “Daarom wordt bekeken of er sprake is van een evenwichtige toedeling van functies aan locaties. Kortom, diverse aspecten wegen mee bij de afweging/beoordeling. Ook het participatieverslag wordt bekeken en betrokken bij de belangenafweging.”
De initiatiefnemer is verantwoordelijk voor de participatie, dus de gemeente doet dit zelf niet. De aanvraag of de vergunning worden niet ter inzage gelegd en daar kunnen dus geen zienswijzen op worden ingediend. Wel is het, na afgifte van de vergunning, mogelijk om bezwaar te maken. Het participatieverslag dat het COA indiende wordt niet vooraf openbaar. Het wordt wel onderdeel van de omgevingsvergunning en wordt – in geanonimiseerde vorm – openbaar. De gemeente gaat uit van 8 weken behandeltijd, waardoor het dus waarschijnlijk niet lukt om de vergunning voor 1 januari af te geven.