Waterschap verbiedt gebruik van oppervlaktewater

0
Foto ter illustratie (bron: rgbstock.com)

LOCHEM/DOETINCHEM – In de Achterhoek geldt met onmiddellijke ingang een verbod op het gebruik van oppervlaktewater. Dat heeft het Waterschap Rijn en IJssel donderdag besloten in verband met de aanhoudende droogte. Bij Lochem wordt zelfs water van de Berkel terug gepompt over een stuw om stroomopwaarts gelegen beken gevuld te houden. 

Alleen de brandweer mag nog gebruik maken van oppervlaktewater als dit nodig mocht zijn. Het is volgens het Waterschap voor het eerst dat er zo’n allesomvattend verbod wordt afgekondigd.

Droogste gebied
De Achterhoek behoort tot de droogste gebieden van het land. De nu genomen maatregel treft ook boeren die een vergunning hebben om oppervlaktewater te gebruiken. Het Waterschap controleerde al intensiever op illegaal gebruik van water door (agrarische) bedrijven. Dit gebeurt sinds woensdag ook per vliegtuig.

De droogte en vooral het gebrek aan hemelwater kan gevaarlijk zijn voor de waterkwaliteit en de volksgezondheid. De kans op ontwikkeling van blauwalg en botulisme neemt toe, net als de kans op vissterfte. Ook kan de stabiliteit van dijken eronder lijden.

Zandgronden
De Achterhoekse zandgronden laten het water gemakkelijk door. De schaarse regenbuien van woensdag hebben dan ook geen enkele verbetering gebracht. Het grondwater is overigens wel op peil en het gebruik ervan is dan ook niet verboden.
Elders in het land hebben Waterschappen voor sommige gebieden een beregeningsverbod ingesteld maar zo ver als Rijn en IJssel gaat tot nu toe niemand.