VVV Lochem (135) is jarig en trakteert op fietsroute

1
Voorzitter Ramón Bakhuizen van de VVV (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/GORSSEL – De VVV Lochem is het op een na oudste toeristische informatiepunt van Nederland. Valkenburg was ‘ons’ net drie maanden voor. Op 9 juni 1885 werd de vereniging opgericht. Dat is nu dus 135 jaar geleden. De traktatie van de jarige bestaat uit een nieuwe fietsroute. Die heet ‘De Groene Driehoek’. En de subtitel luidt: ‘Blokje om Lochem, Borculo, Ruurlo & MORE’.

Lochem was ook eind 19e eeuw al geliefd bij toeristen. De rust, natuur en de gemoedelijkheid zijn waarden die ook nu nog mensen uit het hele land naar de gemeente lokken. De naam VVV is overigens pas van na de Tweede Wereldoorlog. Het heette aanvankelijk ‘Verfraaiingsgezelschap te Lochem en Omstreken’ en later ‘Vereniging Lochem Vooruit’. De initiatiefnemers waren A. Staring en A.K.E. Horst. De eerste was een kleinzoon van de bekende dichter A.C.W. Staring en de tweede was destijds de eerste predikant van de Remonstrantse Gemeente.

Vereniging

De VVV is een vereniging en heeft dus leden. Daaronder veel recreatieondernemers, maar ook andere ondernemers en particulieren. Een directeur is er sinds een aantal jaren niet meer, uit bezuinigingsoverwegingen. De taken die eerder door de directeur werden uitgevoerd zijn nu op het bordje van de onbezoldigde bestuursleden terecht gekomen.

Voorzitter is Ramon Bakhuizen vertelt: “De contacten met het personeel, de vrijwilligers en de agentschappen en folderservicepunten worden nu door het bestuur onderhouden.” Die agentschappen bevinden zich in Barchem, Gorssel en Laren. De servicepunten zijn te vinden in Almen (2x), Eefde, Epse, Harfsen, Joppe, Kring van Dorth en Gorssel.

Inspiratiepunt

Momenteel werkt de VVV hard aan de toekomst. Als één van eerste plaatsen in de Achterhoek krijgt Lochem een Inspiratiepunt. Dit is VVV-jargon voor een soort modern bezoekerscentrum waar je met beelden, verhalen en interactieve beelden wordt geïnspireerd over de bestemming. Cultuur, natuur, landgoederen en monumenten, het landschap, toeristische attracties en fiets- en wandelroutes binnen de gehele gemeente Lochem krijgen in het VVV Inspiratiepunt een meer eigentijds, inspirerend podium.

Hierdoor worden zowel inwoners en toeristen verleid een bezoek te brengen aan de mooie plekken in de omgeving. Het uitstippelen van een eigen wandel- of fietsroute of informatie inwinnen over de vele activiteiten en evenementen in de gemeente en de regio; het is allemaal mogelijk. Via een speciale hoek kunnen bezoekers zelfs elkaar inspireren door ervaringen te delen op de bekende Post-It notitieblaadjes.

Ramon Bakhuizen meldt dat de financiering, na enige vertraging, nu toch nagenoeg rond is. Hij hoopt dat binnen een paar maanden de handtekeningen kunnen worden gezet, waarna de verbouwing kan beginnen. De hele begane grond wordt één grote ruimte, waarbij de bekende functies van de VVV uiteraard behouden blijven. Het streven is om de opening te laten samenvallen met de start van het toeristische seizoen van 2021.

Vrijwilligers

Net als de hele toeristische branche in Nederland maakt ook de VVV een lastige periode door. Door de coronacrisis bleven de deuren lange tijd gesloten, al kon het publiek nog wel via de telefoon en mail worden bediend. Sinds 11 mei kan men er weer terecht maar veel dingen kunnen nog niet of niet volledig worden aangeboden. Dat komt niet op de laatste plaats omdat veel vrijwilligers tot de risicogroepen behoren en voorlopig liever niet in actie komen.

Dit leidt tot problemen met de bezetting en Ramon Bakhuizen doet dan ook een beroep op Lochemers om zich aan te melden als vrijwilliger bij de VVV.

Nieuwe fietsroute

Het 135-jarig jubileum wordt deze week – nog tot en met zaterdag – gevierd met de lancering van de al genoemde nieuwe fietsroute ‘De Groene Driehoek’. Deze is vervat in een brochure die naast de route zelf ook de nodige tips voor onderweg geeft. De route is 50 kilometer lang en voert onder meer langs Zwiep, Lebbenbrugge, Museum MORE Kasteel Ruurlo, De Heikamp, Doolhof en de Cactus Oase. In Lochem is ook de Berkelzomp in de route opgenomen.

“Museum MORE in Ruurlo vonden we belangrijk om op te nemen, omdat we ook al een route hebben waarin MORE in Gorssel is opgenomen”, zo licht Bakhuizen toe. Iedereen die deze week iets koopt in de VVV-shop krijgt de route gratis. Deze kost normaal 2 euro.

Kijk ook op: vvvlochem.nl

1 REACTIE

  1. Grappig om te lezen…de VVV tracteert! Maar je krijgt je tractatie pas als je eerst iets koopt in de VVV shop!
    Binnenkort ben ik jarig en ik tracteer op appeltaart. Deze appeltaart krijg je pas nadat je de koffie betaalt hebt!

Comments are closed.