Motie van wantrouwen VVD Lochem krijgt geen steun

0
Erik Haverkort (VVD) met op de achtergrond het college. (archieffoto: Arjen Dieperink)

LOCHEM – De VVD in de Lochemse gemeenteraad heeft maandagavond (6/12) een motie van wantrouwen ingediend jegens het college van B en W. Aanleiding is de volgens de liberalen onjuiste informatie die wethouder Jan Kottelenberg (CDA) aan de raad verstrekte rond het afblazen van de fusie van Het Plein en Delta. De motie kreeg geen steun van andere partijen.

Fusieplannen
Fractievoorzitter Erik Haverkort van de VVD kwam met de motie omdat de wethouder na het plotselinge afblazen van de fusieplannen tussen Het Plein en Delta – in september – zei dat er financiële risico’s aan de operatie kleefden die te groot waren voor de gemeente. Later bleek dat die risico’s niet de kwantificeren waren en weer later blijkt dat er wél cijfers zijn, maar dat het college die niet in de openbaarheid met de raad wil delen.

Ongeschikt
Op een voorstel om die cijfers vertrouwelijk te delen met de gemeenteraad ging het college niet in. ,,Dit bestuur is ongeschikt en moet weg. Dan uithuilen en samen verder”, aldus Haverkort.

Reactie wethouder
Na een schorsing voor college-overleg zei wethouder Kottelenberg: ,,Het cliëntenbelang heeft voor ons altijd centraal gestaan. We hebben daarom ook ingegrepen bij Het Plein en de directeur op non-actief gesteld. We hebben de raad steeds geïnformeerd. En, niet alleen Lochem maar 5 gemeenten bliezen fusie af. Ik heb er hard aan gewerkt en wil daar graag mee verder gaan.”

Slapende wethouder
GroenLinks vindt een motie van wantrouwen te ver gaan en spreekt van een ‘motie van de slapende wethouder’. Ook de PvdA vindt de VVD-motie te ver gaan. Zowel PvdA en GL zijn het wel eens met de strekking van de motie maar de wethouder hoeft van hen niet weg.

Coalitie
De coalitie van GB, CDA en D66 vindt dat de VVD onrust zaait en wil rust aan het front voor ‘hardwerkende medewerkers van Het Plein en Delta. De partijen moedigen de wethouder aan om – zonder vertraging – door te gaan met het proces.