Vragen PvdA over ‘Knarrenhof’ Gorssel

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – De PvdA-fractie in de Lochemse gemeenteraad stelt aanstaande maandag (7/3) mondelinge vragen aan het college van B&W over het initiatief dat ‘Knarrenhof’ Gorssel heet. Voor deze alternatieve woonvorm is inmiddels een potentiële plek gevonden en de grond is in bezit van de initiatiefnemers.

De PvdA wil weten waarom een reactie van de gemeente op voorstellen van de initiatiefnemers al bijna een jaar op zich laten wachten. Dat is volgens de fractie niet wenselijk in tijden van woningnood. Concrete vraag is of het college van mening is dat het ontwikkelen van een ‘Knarrenhof’ een potentieel erg wenselijke ontwikkeling is. Aansluitend is de vraag waarop het college niet in gesprek is met de initiatiefnemers.

Initiatief

Het initiatief in Gorssel is een project zonder winstoogmerk. Het draait om actieve en zelfredzame ouderen die graag zelfstandig willen blijven wonen maar niet kunnen of willen terugvallen op mantelzorg door de kinderen. Een ‘knarrenhof’ is een vorm van veilig samenwonen van mensen die elkaar willen helpen als dat nodig is. Een verplichting moet dat niet worden. Het idee is dat de bewoners een vrijblijvende gemeenschap vormen die profiteren van elkaars kennis en gezelschap.

Het concept is ontwikkeld door de Stichting Knarrenhof, die sinds 2010 landelijk actief is. In Gorssel werd al in 2018 een informatieavond gehouden waarbij deze stichting uitleg gaf over de mogelijkheden. Daar kwamen zo’n 85 belangstellenden op af. Ook IJsseldal Wonen was erbij. Deze corporatie heeft al ervaring met een soortgelijk project in Twello.

Gemeente

De gemeente was destijds vertegenwoordigd door wethouder Bert Groot Wesseldijk, die inmiddels is vertrokken, en een beleidsambtenaar. De gemeente reageerde positief en zegde toe het fenomeen op te nemen in de Woonvisie 2018-2025. Die visie wordt momenteel voorzien van een addendum, omdat stormachtige ontwikkelingen op de woningmarkt de oorspronkelijke visie hebben achterhaald.