Voorzitter CDA Lochem wil senator voor BBB worden

0
Robert Croll (foto: LochemsNieuws)

LAREN/LOCHEM – Zelf noemt hij het ‘brisant nieuws’ en dat is het ook wel. Robert Croll (68) uit Laren was de afgelopen tijd voorzitter van Lochemse afdeling van het CDA. Was…, want woensdag (8/2) kwam het bericht dat hij zo goed als zeker senator wordt voor de Boer Burger Beweging (BBB). Hij staat op de vierde plaats op de kandidatenlijst, dus het moet gek lopen wil hij geen zetel in de Eerste Kamerlid bemachtigen.

De opmerkelijke switch heeft geen lange voorgeschiedenis. Croll, samen met zijn vrouw eigenaar en bewoner van Huis Oolde bij Laren, kent de lijsttrekker van het CDA voor de Eerste Kamer. Dat is Theo Bovens, die tot voor kort Commissaris van Koning in het door schandalen geplaagde Limburg was. Die functie heet in die provincie overigens gouverneur.

Prima man

“Ik vind hem een prima en integere man en zou graag met hem willen samenwerken. Toen ik enige tijd geleden mijn vinger opstak, voor een plek op de lijst voor de Eerste Kamer, bleek dat allemaal heel lastig te zijn. Te laat, aanmeldtermijn voorbij. Dat soort dingen”, zo legt hij uit. “Niet veel later ontmoette ik geheel toevallig op de markt in Deventer een bestuurslid van BBB. Daar bestond nog wel behoefte aan kandidaten. Toen heb ik een sollicitatiebrief geschreven.”

Dat leidde tot gesprekken met een driekoppige commissie. Met als gevolg dat Croll een hoge plek kreeg op de kandidatenlijst die vandaag (8/2) openbaar is gemaakt. Wie nu denkt dat Croll aast op een zetel in de Eerste Kamer, ongeacht voor welke partij dat is, heeft het mis. Hij reageert: “Dat is beslist niet zo. Na het gesprek op de markt in Deventer heb ik me verdiept in het verkiezingsprogramma van BBB. Daar staat niks verkeerds in, is herkenbaar en het spreekt mij zelfs erg aan.”

Voorzitter CDA

Hij wil geen kwaad woord horen over het CDA in het algemeen en de Lochemse afdeling in het bijzonder. “Ik wil niemand beschadigen.” Hij werd gehaald als voorzitter toen de afdeling in een diepe crisis verkeerde. Hij maakte een eind aan de tweespalt, hoewel daarbij wel spaanders vielen. Voormalig fractievoorzitter Coby Wiltink verliet teleurgesteld het CDA-kamp en zit sinds de verkiezingen van 2021 in de gemeenteraad voor Gemeentebelangen. De andere kemphaan – Pieter Bas ter Maat – viel bij de verkiezingen buiten de boot en is nu fractievertegenwoordiger van het CDA.

Een ‘kasteelheer’ als pleitbezorger voor boeren, kan dat? Croll ziet het helemaal zitten. “Ik woon als meer dan de helft van mijn leven op het platteland en in Gelderland. Aanvankelijk in Beesd in de Betuwe. Daar leerde ik mijn vrouw Cathrien kennen, die daar dierenarts was en dus veel te maken had met boeren. Hier in Laren wonen we alweer ruim 27 jaar. We hebben een goed contact met onze buren, waaronder boeren. Bovendien heb ik twee zwagers, waarvan de één akkerbouwer is op Schouwen-Duiveland en de ander neemt op Mariënwaerdt waar voor zijn onlangs overleden jongste broer.”

Juridisch

Robert Croll is nog tot 1 juli parttime rechter en senior vicepresident van de rechtbank Arnhem en voormalig president van de rechtbank Zwolle-Lelystad en daarvoor in Zutphen. “Het spreekt dus voor zich dat ik me vooral met de juridische aspecten van wetsvoorstellen ga bezighouden. In de Eerste Kamer wordt minder politiek bedreven dan in de Tweede Kamer. Daar wordt het politieke debat gevoerd. In de Eerste Kamer gaat het vooral over rechtsgelijkheid en worden de voorstellen beoordeeld op haalbaarheid, eventuele strijdigheid met internationale verdragen en, bovenal, getoetst aan de grondwet. Er is wat meer afstand tot de materie. De Kamer heet niet voor niets ook wel ‘chambre de reflection’.

Het lidmaatschap van het CDA zegt hij op. “De Eerste Kamer is een hoog college van staat en ik vind dat je je dan tot één geloof moet beperken. Hij ‘bekent’ ook ooit lid ten zijn geworden van D66. Toen de orgaandonorwet met succes, maar heel nipt, werd aangenomen feliciteerde hij toenmalig partijleider Alexander Pechtold. “Die daagde mij daarop uit om lid te worden van de partij en dat heb ik toen maar gedaan.”

Nuttig maken

Croll heeft een indrukwekkend cv waarop, naast betaalde functies ook veel pro deo activiteiten prijken. Zo was hij lang lid van het hoofdbestuur van Het Nederlandse Rode Kruis en voorzitter van de afdeling Gelderland. Hij maakte deel uit van meerdere stichtingen, onder meer voor veteranen en Nederlandse oorlogsgraven. Momenteel is hij nog voorzitter van de Vereniging van Particuliere Historische Buitenplaatsen. Sinds 2019 is Croll lid van de Raad van Toezicht van het Algemeen Pensioenfonds KLM. Dat laatste is overigens geen vrijwilligerswerk. Hij zegt: “Ik ben nu 68. Ik heb niet echt de behoeft om drie dagen in de week achter een golfballetje aan te lopen. Ik kan me beter nog enige tijd nuttig maken voor de samenleving”, zo klinkt het.

Op 15 maart worden de verkiezingen voor Provinciale Staten gehouden. De dan gekozen leden in alle provincies, plus de overzeese gebiedsdelen, kiezen op dinsdag 30 mei de leden van de Eerste Kamer. In het huidige politieke landschap zijn die verkiezingen van belang omdat de oppositie in de Tweede Kamer hoopt via een meerderheid in de Eerste Kamer meer invloed te kunnen uitoefenen op de landelijke koers. In peilingen – die bij provinciale verkiezingen altijd wat minder betrouwbaar zijn – staat de BBB op forse winst. De vierde plek van Robert Croll lijkt safe te zijn.