GORSSEL/LOCHEM – Het voorstel voor de multifunctionele accommodatie (MFA) voor Gorssel heeft in ieder geval één grote fan. Dat is wethouder Lex de Goede. Maandag verdedigde hij het opnieuw met verve, maar of hij de gemeenteraad achter zich krijgt, valt te bezien. Steen des aanstoots is een kleinere sportzaal, waardoor zaalvoetbal en -hockey niet meer in competitieverband kunnen spelen. Zelfs de stuurgroep die het plan mee-ontwikkelde wil een volwaardige sporthal.
Net als in 2020 is er ook nu weer een groep inwoners die weg wil van de dorpskern, waar veel meer plek is voor school, sportaccommodaties en ontmoetingscentrum. Dit stuit bewoners rond de Bolderhoek, dat als alternatieve locatie wordt genoemd, tegen de borst. En dan zijn er nog mensen die vinden dat je alle functies helemaal niet op één plek moet concentreren, maar inzetten op verbetering van bestaande functies.
Slecht verhaal
Een compleet jeugdteam van de hockeyclub trad maandag in vol ornaat aan om het spandoek ‘Halve Zaal, Slecht Verhaal’ te tonen. Tijdens een vorige vergadering was er te weinig tijd voor een discussie tussen raadsfracties en insprekers. Dat kon nu alsnog. De PvdA constateerde dat niemand staat te juichen bij het collegeplan. “Het is ‘net niet’ of ‘helemaal niet'”, vatte Jos Israel het samen.
De hele stuurgroep was warm voorstander van een volledige sporthal, die is op te delen in drie segmenten. Voorzitter Otto van Harmelen bevestigde dit. Uiteindelijk bleek dat de enige onvoorwaardelijke voorstem van de ambtelijk vertegenwoordiger van de gemeente was. Wethouder De Goede vindt dat het plan perfect pas bij de door de gemeenteraad zelf gestelde kaders voor accommodatie- en sportbeleid. Daarbij hoort onder meer de vereiste bezettingsgraad van minimaal 70 procent. In Gorssel zou dit momenteel 44 procent bedragen.
Bezetting
De wethouder stelt sporten in verenigingsverband op z’n retour is, waardoor een verbetering van de bezetting niet voor de hand ligt. Ook de vergrijzing helpt niet mee. Forse woningbouwopgaven zouden daar verandering in kunnen brengen, net als de populariteit van nieuwe sporten zoals padel. Van Harmelen wees er verder op dat een nieuwe accommodatie voor nieuw elan kan zorgen. “Die bezetting krijgen we wel omhoog”, zo zei hij. De insprekers vinden verder dat het te nemen besluit over een periode van zo’n 40 jaar gaat.
Probleem bij het openbare debat is dat de financiële onderbouwing geheim is, om bouwbedrijven niet in de kaart te spelen. Wat betreft de kosten viel maandag nog wel de term ‘huge’. Over twee weken gaan de raadsfracties met elkaar in debat. Waartoe dit leidt is slecht in te schatten, maar van optimisme was maandag geen sprake. Het lijkt over twee weken onder meer te gaan over al dan niet verouderd beleid en of je een besluit moet nemen waar niemand het 100 procent mee eens is.