‘Vleesch noch visch-motie’ haalt geen meerderheid

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – Een motie van LochemGroen!, die aanstuurde op een verbod op reclame voor vlees- en visproducten in bushokjes en andere plekken in de publieke ruimte, kreeg maandag de voltallige oppositie mee. Dat is echter niet genoeg voor een meerderheid. Het voorstel werd met 10 tegen 13 stemmen verworpen.

Andere gemeenten in het land, en de hele provincie Noord-Holland, hebben reclame voor vlees- en visproducten al in de ban gedaan. De overweging is dat zulke producten en de productiemethoden een wissel trekken op milieu, klimaat en gezondheid. De oppositiepartijen scherpten de motie nog aan door naast vlees en vis ook ‘ultrabewerkt’ voedsel en dranken toe te voegen. Daaronder vleesvervangers en energiedrankjes.

Teleurstelling

De oproep luidde om het verbod uiterlijk in het derde kwartaal van 2024 te laten ingaan, in overleg met de exploitanten van de bushokjes. Geen van de coalitiepartijen (GB, VVD en MmL) nam overigens de moeite om te reflecteren op de strekking van de motie. Dit tot teleurstelling van indiener Calle Janssen van LochemGroen! Door voorzichtig te formuleren had hij gehoopt op een meerderheid.

Een verbod op reclames in de openbare ruimte is mogelijk. Eerder deed Lochem gokreclames in de ban, vooruitlopend op landelijke regels. De Europese Raad voor de Rechten van de Mens oordeelt dat dergelijk verboden niet in strijd zijn met de vrijheid van meningsuiting, als sprake is van een achterliggend ‘hoger doel’ zoals klimaat en gezondheid.