Vliegtuigwrak met vermiste piloot bij Eefde wordt geborgen

0
Een jachtbommenwerper van het type Hawker Typhoon zoals bij Eefde is neergestort

EEFDE/LOCHEM – Aan de Scheuterdijk in Eefde ligt het wrak van een Engelse jachtbommenwerper met zeer waarschijnlijk de stoffelijke resten van de piloot. Burgemeester en wethouders hebben positief gereageerd op een verzoek tot het bergen van het toestel. Dit gebeurt vermoedelijk in november.

De berging valt onder het nationaal programma berging vliegtuigwrakken van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

Vermiste piloot

Lochem is één van de eerste gemeenten waar dankzij deze regeling een wrak kan worden
opgegraven. De piloot van het gecrashte vliegtuig is tot op de dag van vandaag vermist
Voorafgaand deed Defensie historisch onderzoek in archieven en detectieonderzoek op de
crashlocatie. Het gaat om een Hawker Typhoon, met daarin vermoedelijk de resten van de piloot, Flight Sergeant W.R.S. Hurrell.

De crash gebeurde op 26 september 1944 aan de Scheuterdijk. De Slag om Arnhem
liep toen ten einde. De geallieerden waren die dag heel actief in het luchtruim in het operatiegebied van Market Garden. De aanval van een Duits jachtvliegtuig werd het Engelse toestel fataal.

Betekenisvol

Het college vindt het heel eervol dat een speciaal bergingsteam van Defensie het wrak met de stoffelijke resten mag gaan opgraven. Het werk start vermoedelijk in november. Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: ,,Deze piloot heeft zijn leven gegeven voor onze vrijheid. Wij zien de berging als een morele verantwoordelijkheid. En als een eerbetoon aan de omgekomen piloot en zijn mogelijke nabestaanden. Een erg betekenisvol gebaar aan de vooravond van de viering van 75 jaar vrijheid.”

Nationaal programma

In juli 2018 nam de Tweede Kamer een motie aan voor de berging van oorlogswrakken. Hieruit volgde het programma voor de berging van oorlogswrakken. De mogelijke aanwezigheid van vermiste bemanningsleden is een vereiste om in aanmerking te komen.

De komende 10 jaar worden in Nederland naar schatting 30 tot 50 kansrijke bergingen uitgevoerd. Gemeente Lochem is als één van de eerste gemeenten voorgesteld om een vliegtuigwrak te bergen binnen het programma. Het verzoek van de grondeigenaar, die de gemeente benaderde over het nationaal programma, was de aanleiding om in gesprek te gaan over de mogelijkheden.

Betrokkenheid

De grondeigenaar verleent zijn volle medewerking aan de berging. Hij, direct
omwonenden én de Historische Vereniging De Elf Marken zijn persoonlijk geïnformeerd. De
Historische Vereniging heeft een monument opgericht voor de omgekomen piloot. Hier is jaarlijks een herdenking waar met klein ceremonieel bloemen worden gelegd.

Gedurende de werkzaamheden zal er een kijkdag voor publiek worden gehouden en ook basisscholen uit de omgeving kunnen bij de berging worden betrokken.