Vierde ‘Blues Rond de Kerk’ Lochem gaat internationaal

0

LOCHEM – Voor de vierde editie, op zaterdag 16 juli, haalt ‘Blues rond de Kerk’ in Lochem de hoofdact voor het eerst uit het buitenland. Uit Engeland wordt Sean Webster & The Dead Lines ingevlogen. Uit eigen land komt The First Lady naar de Kleine Markt en de plaatselijke inbreng is van The Ides of May.

Tijdens de drie voorgaande edities bleek ‘Blues rond de Kerk’ een schot in de roos. Een wat groter evenement, midden in de in cultureel opzicht altijd zo rustige vakantieperiode, slaat aan en trekt veel liefhebbers. Tot nu toe werkte het weer ook altijd prettig mee voor de organiserende Stichting Kleine Markt Lochem.

Sean Webster

Sean Webster (foto: PR)
Sean Webster (foto: PR)

Gitarist Sean Webster heeft een grote reputatie opgebouwd in de bluesrock-scene en is een graag geziene gast op podia en festival in Europa, de Verenigde Staten en Australië. Zijn gitaarspel is onnavolgbaar en wordt door het publiek en in de media vaak bejubeld. Hoorbaar zijn invloeden van Mark Knopfler (Dire Straits). Eric Clapton, Stevie Ray Vaughan en Albert Collins. Stuk voor stuk niet de eerste de besten. De stem van Webster is laag, rijk en ‘sexy’.

Hij begon in 2003 met zijn eigen band en bracht een jaar later zijn eerste album uit. Inmiddels zijn er vier albums verschenen. Na enkele jaren in Australië te hebben vertoefd heeft hij een nieuwe band gevormd. Lochem kan zich opmaken voor Sean Webster & The Dead Lines en de meer stevige kant van de blues.

The First Lady
Wie dacht dat de blues slechts door en voor ouderen wordt gemaakt vergist zich. De uit Culemborg afkomstige band The First Lady rekent rigoureus af met dit vooroordeel. Vier jonge, talentvolle en energieke muzikanten etaleren een ouderwetse passie voor de blues. Zangeres en frontvrouw Merel van der Veer heeft een loepzuivere stem en baart tijdens elk optreden met name opzien door haar versie van ‘Rather Go Blind’ van Etta James.

De 17-jarige gitarist Filip Schrijver is ook al zo’n supertalent. In Nashville Tennessee werd hij gespot door bluesgitarist Sonny Hunt. Sindsdien speelt Filip steevast een paar avonden mee tijdens Europese toernees van Hunt. Bij The First Lady zorgen Filips broer Bram (bas) en Lynyrd Denissen (drums) voor het muzikale fundament.

Ides of May
Voor de Ides of May wordt het al het tweede optreden tijdens ‘Blues rond de Kerk’. De plaatselijke bluesrockers trekken nog altijd een schare liefhebbers en hun muziek is kwalitatief van hoog niveau. De band viert dit jaar het 35-jarig jubileum. Ter gelegenheid daarvan verscheen de EP ‘Legendary People’ met vijf nummers die, zeker in Lochem en omstreken, als het spreekwoordelijke warme broodje over de toonbank ging.Frontman Ap(pie) Daalmeijer is een van de weinige regionale muzikanten over wie een heuse biografie is verschenen. In het boek beschrijft auteur Bennie Waanders de meer dan 50-jarige muzikale carrière van de Lochemer.

Afterparty
Blues Rond de Kerk duurt tot een uur of één in de nacht. Daarna is er nog livemuziek op twee locaties bij In den Olden Keijzer speelt Robert den Hartigh. Ook bij Da Vinci is nog na te genieten met bluesmuziek. De naam van de artiest die daar optreedt wordt later bekend gemaakt.

Info
‘Blues Rond de Kerk’ is gratis toegankelijk en begint om 20.00 uur. De Kleine Markt ligt in het hart van Lochem, aan de voet van de kerk. De officiële straatnaam is Bierstraat. De toegang is gratis.

De Stichting Kleine Markt is een samenwerkingsverband van Eetcafé Scholten, restaurant Da Vinci, Woodstock Eetcafé, Gelati e Panini (GeP) en café In den Olden Keijzer.

Kijk op de Facebookpagina van de Stichting Kleine Markt Lochem.