Verloren puin Goorseweg bevat mogelijk asbest

0
Foto ter illustratie (bron: freepik,com)

LOCHEM – Woensdag (1/11) verloor een vrachtwagen puin op de Goorseweg en omgeving. Dit leidde tot een afsluiting van de weg voor langere tijd, zodat het puin van de weg kon worden gehaald. Dat verhaal krijgt een staartje. Het verloren puin bevat mogelijk – een volgens de provincie ongevaarlijke hoeveelheid – asbestdeeltjes. Een deel van de verloren lading ligt sinds woensdag in de berm. Dit wordt maandag opgeruimd. Enkele automobilisten hebben schade aan hun voertuig opgelopen door het incident.

Er kwam ook puin terecht op de Stationsweg en de Kwinkweerd. De Omgevingsdienst Achterhoek (ADO) constateerde dat de risico’s van eventuele asbestdeeltjes voor de omgeving zeer beperkt zijn. Het gaat om puin dat afkomstig is van het voormalige terrein van Streek Beton. Het terrein wordt gereed gemaakt voor de aanleg van het ontbrekende deel van de rondweg (N346) met nieuwe brug en aansluiting op de Nettelhorsterweg. De nieuwe brug wordt op het voormalige Streekterrein gemonteerd en later op de plaats gezet.

Opruimen

Omdat de ODA het gevaar van asbest zeer bepekt vond, konden de resten woensdag meteen van de weg worden gehaald. Langs de genoemde wegen is toen wel het nodige in de berm blijven liggen. Maandag gaat een gecertificeerd bedrijf de resten opruimen. Volgens een woordvoerster van de provincie is het volgens protocol dat zo’n bedrijf in actie komt, ondanks het beperkte gevaar. De medewerkers zijn herkenbaar aan hun opvallende beschermende kleding. Het verkeer ondervindt hiervan geen hinder, zo laat de provincie weten.

Schade

Bij de redactie meldden zich na woensdag twee mensen die zeggen schade aan hun auto te hebben opgelopen door puin op de weg. Ze vroegen zich af waar ze de schade kunnen verhalen. De provincie had tot vrijdagmiddag zelf geen meldingen van schade ontvangen. Het advies is om in geval van schade aan te kloppen bij de eigen verzekeraar. Die gaat meestal zelf wel verhaal halen bij wegeigenaar. In dit geval kunnen dit zowel de provincie als de gemeente Lochem zijn.

Aannemer BAM Infra Nederland voert de werkzaamheden uit in opdracht van de Provincie Gelderland. Het incident met het gevallen puin overkwam een onderaannemer.