LOCHEM/GORSSEL – Ruim 300 leerlingen uit bijna alle kernen van de gemeente Lochem verzamelden zich vrijdagmorgen in de schouwburg voor de kick-off van de achtste editie van de Techniekdag Lochem. De Industriële Kring Lochem (IKL) heeft met deze dag een succesformule in handen. De aandacht voor technische beroepen en techniekonderwijs is op dit moment zeer actueel.
Doel van de dag is om de leerlingen uit groep 8 van de basisscholen kennis te laten maken de mogelijkheden van een toekomst in de techniek. Die wereld is uiterst veelzijdig en er zijn volop beroepsleuzemogelijkheden en opleidingen. Via bezoeken aan bedrijven worden die mogelijkheden tastbaar, waardoor ze de leerlingen mogelijk inspireren. Na een warming-up, in de vorm van een door Phylica van dansstudio Pop-up geleide dans, gaven wethouder Ria Leliveld en secretaris Koen Colvoort van IKL het startschot.
Techniek is overal
Leliveld wees de kinderen erop dat je de hele dag wordt omringd door techniek. Zelfs een simpele pen kan niet zonder. Ze liet de kinderen raden of de pennen die de gemeente Lochem gebruikt al dan niet uit plastic bestaan. Dat leidde tot een verdeelde uitslag, maar de pennen blijken te zijn gemaakt van suikerrietplastic en zijn biologisch afbreekbaar. De wethouder legde hiermee de link naar verduurzaming, waarmee veel Lochemse bedrijven in de weer zijn.
Na een letterlijk vlammende en interactieve theatervoorstelling van MadScience gingen de kinderen op weg naar de deelnemende bedrijven. Per groep werden drie bedrijven in de gemeente bezocht, waar ze telkens een uur werden beziggehouden. Zo had directeur Jan Brunshorst van Kreunen Bouwen drie pensionado’s gevraagd om met groepen kinderen te metselen, betegelen en dakpannen leggen. Het bedrijf gaf een presentatie over mogelijke beroepen in de bouwsector.
Meer deelnemers
Steeds meer bedrijven zien in dat de jeugd de toekomst heeft en doen daarom mee aan de Techniekdag. Dit jaar meldden zich vijf nieuwe deelnemers: Goossens, Legamaster, Staring College, TKF en Seesing Flex. De deelnemers die er al eerder bij waren zijn bekende namen als Mepal, Wila, Nijha en ForFarmers. De leerlingen kregen te maken met allerlei bezigheden, variërend van het repareren van een kapotte fietsband tot het maken van persoonsprofiel van elkaar.
Vorig jaar werd voor het eerst gewerkt met een werkboek. Dat werd een succes. Met het oog op duurzaamheid verscheen het boek dit keer in een digitale versie. Het boek bereidt de leerlingen via leuke en uitdagende opdrachten voor op de Techniekdag.