Verknipt journaal-item bezorgt burgemeester ongezouten kritiek

0
Burgemeester Sebastiaan van 't Erve

LOCHEM/ALMEN – Afgelopen woensdagochtend kwam burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve aan het woord in een reportage in het NOS Radio 1 Journaal over de bevolkingscijfers van het CBS. Dat werd een mooi item vanuit Hotel Landgoed Ehzerwold in Almen. Later die dag verscheen Van ‘t Erve op verzoek van de NOS ook voor de camera van het Journaal. In die opname werd zodanig geknipt dat het lijkt of Lochem weinig moet hebben van ouderen die vanuit de Randstad hier hun oude dag komen slijten. De burgemeester werd doelwit van een heuse ‘shitstorm’ op met name Twitter. Ten onrechte, vindt hij zelf.

In het item in het NOS Journaal lijkt de burgemeester slechts te willen zeggen dat Lochem niet zit te wachten op mensen die geen bijdrage leveren aan het verenigingsleven of die de vacatures bij bedrijven als Mepal kunnen vervullen. De nuancering dat iedereen uiteraard welkom is en dat mensen hier vooral moeten komen wonen als ze dat willen, ontbrak.

Geknipt

In een toelichting zegt Van ‘t Erve dat het journaal-item werd opgenomen in Museum MORE in Gorssel en dat het ging om een gesprek van zo’n 10 minuten. Daar is slechts een korte quote van overgebleven. “Ik snap dat er geknipt moest worden maar op deze manier wordt voorbijgegaan aan de complexiteit van het onderwerp. In de bevolkingscijfers komen veel problemen bij elkaar. Zoals: de noodzaak van woningbouw en hoe we samenleving en economie gezond houden met voldoende arbeidskrachten.”

“Het wordt steeds meer duidelijk dat we zo snel mogelijk woningen moeten bouwen voor vooral jongeren en jonge gezinnen. Die vinden momenteel geen betaalbare woningen en dat werkt door op de arbeidsmarkt en dus in onze economie. Mensen die uit het westen hier komen wonen zijn meer dan welkom, maar zij zijn bijna nog de enigen die zich de een woning kunnen permitteren. Vaak omdat ze elders een woning goed konden verkopen. Het is ze gegund, maar als we steeds meer ouderen krijgen moeten we ook weer meer mensen in de zorg hebben. Meer mensen in de verpleeghuiszorg, maar ook meer huisartsen. Onze huisartsen geven nu al aan dat ze het werk niet meer aankunnen”, aldus Van ‘t Erve.

Werkgevers

Tekenend voor hoezeer werkgevers om mensen zitten te springen is dat de burgemeester nog tijdens de journaaluitzending een appje kreeg van een directeur van een Lochems bedrijf die vroeg waarom hij Mepal wel en zijn bedrijf niet noemde. ‘Ik heb ook dringend mensen nodig’, zo luidde de reactie.

Van ‘t Erve benadrukt dat woningbouw geen vertraging meer mag oplopen. Hij houdt wat dat betreft zijn hart vast, met het oog op de provinciale verkiezingen van aanstaande maart. De provincie moet voor 1 juli met gebiedsplannen komen. Of dat gaat lukken, nu de campagne losbarst en er na de verkiezingen ook nog geformeerd moet worden, vraagt hij zich af. “We moeten de druk er maximaal op houden.” En richting Kabinet: “Kom alsjeblieft snel met plannen om stikstofruimte te creëren zodat woningbouw mogelijk wordt.”

Radio

In het radioprogramma van woensdagochtend was aanzienlijk meer tijd om de bevolkingsontwikkelingen te bespreken en te duiden. Zo kwam naar voren dat migratie ook positieve kanten heeft. Zo werken bij het hotel in Almen inmiddels 15 Oekraïners, waardoor de boel draaiende kan worden gehouden. Van ‘t Erve kreeg op de radio de kans om toe te lichten dat Lochem een historie heeft als vestigingsplaats voor renteniers.

Door de komst van welgestelde mensen uit andere delen van het land kon vroeger onder meer de schouwburg worden gerealiseerd. Zulke mensen zijn meer dan welkom en laat ze ook vooral blijven komen, zo liet de burgemeester weten alvorens hij een pleidooi hield voor meer gezinnen en jongeren. “Blijf vooral vertellen dat deze gemeente heel mooi is en dat je hier prachtig kunt wonen”, was de afsluiter van de radioreportage.

Twitteraars

Het feit dat het journaal de politieke kleur van Van ‘t Erve in beeld bracht was voor sommige Twitteraars het signaal om helemaal los te gaan. GroenLinks werkt in bepaalde kringen kennelijk als een rode lap op een stier. Wat dacht ‘dat GL-mannetje’ wel niet om ouderen, die ons land sinds de Tweede Wereldoorlog hebben opgebouwd zo weg te zetten? Sommigen gingen zo ver dat ze heel GroenLinks betitelen als vijandig voor ouderen en ook het woord ‘omvolking’ kwam voorbij. Van ‘t Erve betreurt dat de NOS zijn politieke achtergrond openbaarde. “Dat is niet relevant. Ik ben voorgedragen door de gemeenteraad en benoemd door de Kroon. Ik draag geen landelijk partijstandpunten uit maar werk samen me anderen elke dag een het steeds een stukje beter maken van onze gemeente.

Cijfers

Het draaide allemaal om de jongste bevolkingscijfers van het CBS. Voor het eerst overleden in Nederland meer mensen dan er werden geboren. Door migratie was er in 2022 toch sprake van bevolkingsgroei. Lochem, dat al jaren hoog scoort als het gaat om het aandeel 80-plussers in de gemeente, geldt als voorbeeld van hoe de vergrijzing in toenemende mate voor problemen zorgt.

Uit de cijfers blijkt dat in 2022 veel meer mensen overleden dan er werden geboren. Tegenover 461 sterfgevallen staan 216 geboortes. Een jaar eerder waren dat er nog 251. Opvallend is verder dat er 1671 mensen naar de gemeente kwamen vanuit andere gemeenten. En 439 personen kwamen vanuit het buitenland naar Lochem. Daaronder zijn veel Oekraïense vluchtelingen. Die kunnen hier zonder veel bureaucratische rompslomp aan het werk. Velen van hen zorgen inmiddels voor verlichting van problemen bij werkgevers in de gemeente.