Verhaal van de ‘Hooiplukker’ op televisie [video]

0
Videostill uit 'Welkom in de 80-jarige oorlog' van de NTR

LOCHEM – Het verhaal van de Lochemse Hooiplukker is vanavond (zondag 28/10) te zien op televisie. In de NTR-serie ‘Welkom in de 80-jarige Oorlog’ wordt de ontdekking van Spanjaarden in een wagen met hooi getoond. De serie verbeeld de geschiedenis van de 80-jarige op komische wijze maar wel op basis van feiten of overlevering.

Lees verder onder de video…

In aflevering 5 van de serie draait het om ‘listen en twisten’ die, met meer of minder succes, werden toegepast in de oorlog. Naast het Lochemse verhaal, waarin Poorters Jan de ‘Spanjolen’ ontdekt in de hooiwagen, komen in deze aflevering het turfschip van Breda, de boekenkist van Hugo de Groot en de terechtstelling van Van Oldenbarneveldt aan de orde.

In Lochem herinnert het beeldje van Poorters Jan aan de gebeurtenis bij de Smeepoort. Het beeld staat op de hoek van de Oosterwal en de Smeestraat.

Historische comedyserie voor jong en oud komen Willem van Oranje, Maurits, Filips de Tweede en Alva tot leven. In een ‘talkshow’ vertellen ze hun eigen verhaal. Dit keer zit Prins Maurits op de bank om van zijn ervaringen te vertellen. De serie is voor jong en oud.

Uitzending

  • 28 oktober 2018, 18:05 – 18:30 uur
    NPO3