LOCHEM/EEFDE – Een pleidooi van GroenLinks en PvdA, om voorrang te geven aan twee woningbouwlocaties in de gemeente, vond maandag onvoldoende steun in de gemeenteraad. De plannen voor de locatie Lochem-Oost, met potentieel 300 woningen, blijken bijna rijp voor een startnotitie, maar Eefde Noordoost is volgens wethouder Marja Eggink bij lange na nog niet klaar voor een eerste stap.
Een motie van GroenLinks/PvdA stuurde aan op prioritering van de beide genoemde locaties. Argument is – naast de omvang van de locaties – om daar alle energie in te steken in plaats van meerdere ballen hoog te houden. Met als risico dat alle projecten vertraging op lopen. De wethouder zei het belangrijk te vinden om oog te houden voor bouwlocaties in alle kernen omdat, juist in de kleinere kernen, de leefbaarheid valt of staat met nieuwe woningen. Ze denkt dat alle lopende plannen wel degelijk goed op elkaar zijn afgestemd. “Het is een realistische planning”, zo klonk het.
Eefde
Tijdens het debat kwam een oud verschil van inzicht tussen raad en college opnieuw aan de oppervlakte. De bouwlocatie Eefde Noordoost werd eerder al ontraden door het college, maar door een raadsmeerderheid kwam het toch in de kernvisie Eefde terecht. Marja Eggink herhaalde de bezwaren van destijds: de locatie is weliswaar eigendom van de gemeente, maar is langjarig verpacht. Bovendien ligt het in het beekdal van de Eefse beek. Dat geeft mogelijk problemen met de waterhuishouding, biodiversiteit en hindercirkels. De complexiteit zorgt ervoor dat in de ogen van de wethouder geen sprake is van ‘laaghangend fruit’.
De grootste potentiële bouwlocatie in de gemeente is Lochem-Oost, gelegen tussen de Berkel en de Tusselerdijk. Een startnotitie wordt binnen enkele maanden verwacht, zo bleek maandag. Hoewel daar, in de woorden van de wethouder ‘ook nog van alles speelt’, kan de raad zich dus binnenkort uitspreken over de uitgangspunten voor nieuwbouw. De PvdA kondigde overigens een initiatiefvoorstel aan over categorieën woningen met bijbehorende prijsklassen, zodat landelijk beleid wordt vastgelegd in gemeentelijk beleid.
Informatie
De motie van GroenLinks en PvdA over de prioritering werd verworpen met 9 tegen 14 stemmen. Een andere motie van beide fracties – over hoe het college de raad moet informeren over de voortgang op het gebied van woningbouw – werd aangehouden. Die motie lijkt meer kans van slagen te hebben als de tekst wordt aangepast aan de wensen van andere fracties. De gemeenteraad wil op de hoogte worden gehouden over de voortgang van bouwprojecten, maar een deel is beducht op het teveel belasten van het ambtelijk apparaat. De motie keert volgende keer waarschijnlijk terug op de agenda.