Verbod op sproeien met oppervlaktewater

2
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM/GORSSEL – Vanaf donderdag (18/7) 12.00 uur is het verboden om te sproeien met oppervlakte water. Het verbod geldt voor de Achterhoek en Twente waar dedroogte, net als vorig jaar, het hardst toeslaat. 

Het verbod houdt in dat er niet langer water uit beken, sloten en vijvers mogen worden onttrokken. Dit hebben de waterschappen Rijn en IJssel en Vechtstromen vandaag bekend gemaakt. Beide waterschappen zijn gelegen op de hoge zandgronden en hebben, ondanks enkele regenbuien in de afgelopen dagen, erg lage waterstanden en een neerslagtekort van 200 – 220 mm. Dit is vergelijkbaar met de extreme droogte van 2018.

Stedelijk gebied

Het verbod is ingesteld om de watertoevoer naar stedelijk gebied zo lang mogelijk op peil te houden en problemen met de waterkwaliteit en volksgezondheid te beperken. Er zijn risoco als ongedierte, bacteriën, vissterfte, blauwalg en botulisme.

Maatregelen

De twee waterschappen nemen hun eigen specifieke maatregelen die passen bij het gebied. Wat overeen komt is dat beide gebieden in tijden van droogte voor een groot deel afhankelijk zijn van regen. Wateraanvoer is beperkt of niet mogelijk. Met de huidige weersverwachtingen is geen verbetering van de situatie te verwachten. Er wordt streng opgetreden tegen overtreders van het verbod.

Vang regenwater op

De waterschappen roepen iedereen op om zuinig met al het water om te gaan en de neerslag die er valt, zoveel mogelijk op te vangen zodat het de grond in kan trekken, bijvoorbeeld door regentonnen te plaatsen, de regenpijp af te koppelen van het riool, duikers af te sluiten en tegels te vervangen door planten.

Grondwater mag nog wel

In het beheergebied van waterschap Rijn en IJssel mag gewoon gesproeid worden met grondwater. Of voor de onttrekking een melding of een vergunning nodig is hangt af van de hoeveelheid te onttrekken water en de pompcapaciteit.  De exacte voorwaarden zijn te vindein op: https://www.wrij.nl/basis/zoeken/@3597/onttrekking/

Alle maatregelen, veelgestelde vragen en de actuele droogte-situatie zijn te vinden op: www.wrij.nl/droogte.

2 REACTIES

  1. Als het waterschap Rijn IJssel nu eerst is bij zichzelf gaat kijken. Als het een keer lekker geregend heeft heeft moeten ze het niet zo snel weg laten lopen maar de stuwen eens optrekken om het waterpeil te behouden.Vorige week is er in Duitsland veel water gevallen en wat doet het waterschap, zo snel mogelijk over de stuw in Lochem naar de IJssel.

  2. Het dalend grondwaterpeil is aan de droogte te wijten zegt men nu, maar dat is maar ten delen waar. Kijk ééns om je heen in de omgeving dan kom je een heleboel zandwinnings plassen tegen die water bevatten waar eerst zand zat, en dit heeft invloed op het grondwaterpeil. misschien moet hier ééns naar gekeken worden.

Comments are closed.