‘Veel leerlingen via noodopvang toch op school’

0
Foto ter illustratie (bron: Afbeelding van klimkin via Pixabay)

LOCHEM/GORSSEL – Op basisscholen in de gemeenten worden veel kinderen opgevangen op basis van de noodopvang die van toepassing is op gezinnen waar ouders in cruciale beroepen werken. Op sommige scholen gaat het om 25 procent van de leerlingen die ondanks de lockdown op school aanwezig zijn. In combinatie met het onderwijs op afstand voor de overige leerlingen wordt dit hier en daar als zwaar ervaren.

Dit zei wethouder Henk van Zeijts maandagavond naar aanleiding van vragen van de PvdA over de gevolgen van de lockdown. Waar het gaat knellen wordt samenwerking gezocht met de buitenschoolse opvang.

Verder hebben veel mantelzorgers het zwaar. Dat de dagbesteding vaak wel weer toegankelijk is, wordt als verlichting ervaren.

Scholen

De gemeente heeft geen signalen van inwoners die problemen ondervinden bij het verkrijgen van beschermingsmiddelen zoals mondkapjes, beschermende kleding en ontsmettingsmiddelen. Van Zeijts gaat uit van het landelijk beeld en dan lijkt het erop dat alle middelen in voldoende mate aanwezig zijn.

Tijdens de eerste lockdown, toen de scholen ook gesloten waren, kreeg de gemeente aanvragen voor laptops voor leerlingen die thuisonderwijs kregen. Het aantal aanvragen is nu veel minder. De wethouder gaf wel aan dat ruimhartig wordt omgegaan met aanvragen van gezinnen die zelf geen laptop kunnen betalen.

Bijstand

Zoals al eerder gemeld is het aantal mensen in de bijstand in de gemeente Lochem gedaald. Naar aanleiding van een vraag hierover van de PvdA gaf Van Zeijts aan dat regelingen die ervoor zorgen dat werkgevers mensen in dienst kunnen houden daar vermoedelijk een rol bij spelen. En verder kregen mensen in de bijstand tijdelijk werk bij bijvoorbeeld bellijnen van coronateststraten.

Er is geen zicht op het aantal inwoners dat zich bij het UWV heeft gemeld voor een WW-uitkering en die mogelijk later alsnog in de bijstand terecht komen.