Gemeenteraad accepteert vertraging vertrek Doornberg uit Almen

0
Een deel van de bandenvoorraad van Doornberg Recycling aan de Scheggertdijk in Almen (archieffoto: LochemsNieuws)

ALMEN/LOCHEM – Voor het eerst na de uitspraak van de rechter op 13 november over de kwestie Doornberg Almen sprak de gemeenteraad van Lochem maandagavond over wat daar uit de bus rolde: vertrek van het recyclingbedrijf van rubber voor 1 augustus van dit jaar. Dat is precies een jaar later dan eerder overeen werd gekomen. Daar staat tegenover dat de gemeente nu meer middelen paraat heeft om het bedrijf aan de afspraken te houden.

Lees HIER het verslag van de zitting voor de rechtbank in Zutphen van 13 november…

Wethouder Bert Groot Wesseldijk noemt het ‘stokken achter de deur’. Als Doornberg zich niet aan de afspraken houdt kunnen dwangsommen worden opgelegd. De rechter gaf tijdens de zitting aan dat hij bij het in gebreke blijven van het bedrijf niet zal schromen die dwangsommen flink op te voeren. De nieuwe deal kwam tijdens de zitting tot stand met instemming van zowel Doornberg als de gemeente.

Vragen

Vragen leefden er nog wel onder de raadsleden, met fractievoorzitter Jos Israel van de PvdA voorop. Hij vroeg de wethouder onder meer waarom niet eerder dan in de zomer de gang naar de rechter is gemaakt. Groot Wesseldijk zei daarop dat er tot in mei regelmatig is gesproken met Doornberg, in pogingen om de ontruiming toch nog tijdig op gang te krijgen. Er was volgens de wethouder steeds uitzicht op mogelijk locaties. Dit waren zowel locaties waar banden tijdelijk opgeslagen konden worden als locaties waar het bedrijf in z’n gehaal naar toe kon verhuizen. De mogelijkheden ketsten steeds af.

Compromis

Na de eerste rechtszitting gingen de partijen nogmaals om tafel om te kijken of ze er samen uit konden komen. Dat gebeurde later nogmaals. Toen dit beide keren geen oplossing bracht besloot de gemeente om de rechter om een uitspraak te vragen. Doornberg vroeg toen een nieuwe zitting aan die er dus op 14 november kwam. Daar bleek dat de rechter er veel aan gelegen was om een compromis te bereiken. Dit om te voorkomen dat een uitspraak de doodsteek voor de ondernemer zou worden.

Doornberg had tussentijds aangegeven niet voor 1 maart weg te kunnen zijn. In overleg met de recht kwam uiteindelijk 1 augustus als harde deadline uit de bus.

Overleg

De raad accepteerde de uitleg van de wethouder en de inhoud van de memo waarin de nieuwe deal werd uitgelegd. De PvdA gaat het nog overleggen in de fractie en komt, als het dat nodig acht, met een motie.