LAREN – Op landgoed Oolde is donderdag een straatnaambordje onthult waarop de naam Dolf van Rechterenpad prijkt. Graaf (A)Dolf van Rechteren Limpurg was een voormalige eigenaar van het landgoed die dierbare herinneringen achterliet in de omgeving van Oolde. Het pad werd onthuld door bekende Larenaar Teun Klein Nagelvoort. Max van Rechteren, een nazaat van de graaf, was bij de onthulling aanwezig.
Begin 19e eeuw bestonden twee Ooldes naast elkaar. Beide werden aangekocht door Graaf van Rechteren Limpurg, waardoor één landgoed ontstond. Het huis Olt Oolde is afgebroken en sindsdien is het huidige Huis Oolde het stralend middelpunt van het landgoed. In 1851 gaf de graaf Oold aan zijn dochter Maria Catharina Frederica, toen zij trouwde met Graaf van Wassenaer Starrenburg.
Tuinontwerp
Er werd in de periode daarna flink geïnvesteerd. De bekende tuinarchitect Hendrik Copijn werd in 1871 gevraagd om een ontwerp te maken voor de tuin. De originele tekening van zijn hand hangt in de hal van het huis. Bij de uitvoering verdween de oorspronkelijke slotgracht. Toen ontstonden veel landschapselementen die nog altijd bestaan.
De eigenaresse had kennelijk te veel ambitie, met als gevolg dat Oolde in 1905 dreigde het via een executieverkoop in andere handen te komen. Fanilie van de al in 1857 overleden graaf Van Wassenaer wisten dit te voorkomen. Oolde is via de Welderen Rengers teruggekomen bij de familie van Rechteren totdat mevrouw Taets van Amerongen-Bieruma Oosting, de grootmoeder van de huidige eigenaren, het in 1955 kocht van de weduwe van Adolf van Rechteren Limpurg, een nazaat van de gelijknamige graaf die Oolde begin 19e eeuw kocht.
Dierbaar
Het Dolf van Rechterenpad dat donderdag werd geopend is ter herinnering aan de laatstgenoemde Van Rechteren Limpurg. Hij maakte zich geliefd in de buurt door met name de kinderen te verwennen. De huidige bewoonster Cathrien Croll-Van Verschuer vertelde bij de onthulling dat hij onder meer zorgde voor een speelplaats. En op zondag stonden er vaak taartjes op de rand van de zandbak. En dat waren geen taartjes van zand.
Het Dolf van Rechterenpad bevindt zich in een bosperceel tegenover Huis Oolder, aan de overzijde van de Ooldselaan.