Vaste prik met Pasen: Kunstroute Lochem

0

LOCHEM – Het is inmiddels vaste prik: in het paasweekeinde wordt de Kunstroute Lochem gehouden. Dit jaar is dat niet anders. Op 15, 16 en 17 april tonen 92 kunstenaars hun werk op 50 locaties in de hele gemeente. Dat is zoveel dat iedere liefhebber zijn/haar eigen route moet samenstellen. Dat kan onder meer aan de hand van een interactieve kaart (zie hieronder).

Openingstijden
De Lochemse Kunstroute is een activiteit van de Stichting Kunstinitiatief Lochem (SKIL). Alle locaties zijn op alle drie dagen geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Alle kunstenaars hebben een eigen pagina op de website van de Kunstroute.

Brochure
Er liggen brochures klaar bij de VVV’s en bibliotheken in de gemeente, bij Het Stadshuus en diverse horecagelegenheden en bij de deelnemende kunstenaars. In de brochure staat algemene informatie voor bezoekers. Ook zijn er foto’s en een routekaartje in afgedrukt.

Bijzondere locaties
Er zijn een aantal bijzondere locaties die een aparte vermelding verdienen. Zo exposeren in Het Stadshuus (Markt 3) maar liefst 11 kunstenaars, waar onder Willy Alferink, Casper Bentsink en Astrid Bakkum.

Lezing Jaap Nijstad
In de Remonstrantse Kerk aan de Emmastraat 10 in Lochem wordt op tweede paasdag, voorafgaand aan de openingstijd van de expositie van werk van Elisabet Heuff-Kuylaars (Neede, 1910-1994) , een inleiding gehouden door de Lochemse kunsthistoricus Jaap Nijstad. Deze is vrij toegankelik en duurt van 10.30 tot 11.30 uur. Het thema van de tentoonstelling van de kunstenares is ‘Achterhoeks boerenleven’.

De Binding Laren
Bij De Binding aan de Exelseweg 3 in Laren treedt Stefan Breuer dagelijks om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur op. Hij brengt een combinatie van muziek en collages onder de titel ‘The World of Dust’. Op deze locatie is werk te zien van vier kunstenaars.

Afrikan Harfsen
Bij AfriKan, Lochemseweg 145 in Harfsen zijn naast de vaste expositie van Zimbabwaanse beeldenkunst optredens de horen en zien van Nico van Kan en zijn beeldhouwers. Dit jaar met Yaya, zang en ballofoon, N’goni en Nico op djembé en Mbira op bongo. Deze muzikale omlijsting vraagt enigszins gunstige weersomstandigheden, maar de bedoeling is om ieder uur een optreden te bieden.

Hendrik Marsman
Atelier Salimans
aan de Zutphenseweg 105 in Lochem heeft Henny Salimans samen met mede-exposant Sebastiaan Brinkhorst een bijzonder project opgezet dat is gebaseerd op het beroemde gedicht ‘Herinnering aan Holland’ van Hendrik Marsman.  Het betreft een realistisch vormgegeven bronzen sculptuur met op de achtergrond een abstract 5-luik met daarin verwerkt de volledige tekst van het gedicht. De presentatie van deze combinatie heeft onlangs plaatsgevonden tijdens het Excellent Luxury Living Event in Eindhoven.

Verder zijn er op deze locatie ander nieuw werk en een kleine collectie ouder werk te zien, waarvan een deel (tegen elk aannemelijk bod) wordt verkocht. Deze locatie is tijdens het paasweekend via de hoofdrijbaan en de parallelweg van N346 toegankelijk voor (bestemmings)verkeer. Er zijn wegwerkzaamheden gaande.

Het Haveke Eefde
Landgoed Het Haveke, Zutphenseweg 113 in Eefde, biedt op Eerste Paasdag om 15.00 uur een lezing, getiteld ‘Oog voor het Sterke Beeld’, waarin filosofe Pieta Stam u meeneemt in het kijken naar kunst. Deze locatie is voor bezoekers, zowel per auto als fiets, het best toegankelijk via de Schoolstraat in Eefde. Hier exposeren in totaal 5 kunstenaars.

Klik in de kaart hieronder op een locatie voor meer informatie.
(Tip: geef de kaart groter weer door op het symbool rechtsboven te klikken.)