Van Moof verder zonder oprichters Taco en Ties Carlier

0
Detail van een Van Moof e-bike (bron: Van Moof presskit)

LOCHEM/AMSTERDAM – Het failliete fietsenmerk Van Moof lijkt gered nu het Britse bedrijf  McLaren Applied de zaak heeft overgenomen. Maar dan de ongeveer 600 medewerkers blijven er naar verluidt maar slechts zo’n 50 over. Ook voor de van oorsprong Lochemse oprichters Taco en Ties Carlier lijkt hooguit nog een rol in de marge weggelegd, zo blijkt uit uitingen van de nieuwe eigenaren.

Formeel is Van Moof overgenomen door Lavoie, dat deel uitmaakt van McLaren Applied. Lavoie is producent van elektrische steps. Het bedrijf laat via de website weten in te zetten op het herdefiniëren van stedelijke mobiliteit (urban mobility) via ‘high-end oplossingen die bijdragen aam een beter leven’. High-end komt bij de e-steps van het merk in ieder geval tot uitdrukking in de prijs, van meer dan 2000 euro.

Op de weg houden

Lavoie heeft verder laten weten de 190.000 Van Moof fietsen die zijn verkocht op de weg te willen houden. Hoe dit gaat gebeuren blijft vooralsnog in het midden, net als de financiële consequenties voor bezitters van de fietsen die niet of niet goed functioneren. Wel heeft een Lavoie topman tegen persbureau Reuters gezegd dat het de bedoeling is om vele miljoenen te investeren om het bedrijf te stabiliseren.

Verder wil Lavoie nieuwe modellen, die al bij Van Moof in ontwikkeling waren, in productie brengen. De modellen zouden veel beter zijn dan de vorige generaties, die vaak mankementen vertoonden. Andere media melden dat Lavoie meer wil inzetten op standaardonderdelen, die gemakkelijker verkrijgbaar zijn. Van Moof maakte alle onderdelen tot nu toe zelf, waardoor ze niet door ‘gewone’ fietsenmakers zijn te repareren. Dat kunnen alleen erkende partners die over de originele onderdelen kunnen beschikken. Alles in eigen hand was onderdeel van de bedrijfsfilosofie bij Van Moof.

Brits management

Duidelijk is ook de Britse managers het roer in handen nemen bij Van Moof. Dat betekent ook dan hooguit nog een adviesrol is weggelegd voor de Ties en Taco Carlier. Hoe dat aankomt bij de oprichters is onduidelijk. Het leek erop dat de broers achter de schermen hard werkten aan een doorstart onder hun eigen leiding. Tevergeefs, zoals nu blijkt. Wat het tweetal nu gaat doen weten ze wellicht zelf nog niet eens.

Eén probleem lijkt in ieder geval opgelost. Toen de broers in 2021 in de Quote 500 terechtkwamen – met een geschat vermogen van 140 miljoen – deed Taco Carlier een opzienbarende uitspraak. Hij noemde het vergaren van een flink vermogen een van de grootste nadelen van het ondernemerschap. Hij had ook van andere ondernemers gehoord dat het omslagpunt ongeveer bij 12 miljoen euro ligt. “Daarvan zou je leuk kunnen zorgen voor de mensen om je heen. De rest is ballast…” Nog meer geld moet je investeren en dat zorgt mogelijk voor slapeloze nachten, aldus Carlier.

McLaren
Lavoie is onderdeel van McLaren Applied. Dat bedrijf maakte tot 2021 deel uit van de McLaren Group, waarvan ook de bekende Formule 1-stal deel uitmaakt. Sinds de afsplitsing is McLaren Applied in handen van een investeringsmaatschappij. Het is onder meer actief op het gebied van (onderdelen voor) motorsport en de automotive branche.