Van der Most ‘boycot’ begroting; raad boos

0
Hennie van der Most (bron: vandermost.nl)

LOCHEM – VVD-raadslid Henny van der Most was maandagavond (7/11) uit protest niet aanwezig bij de gemeenteraadsvergadering in Lochem. Het was een protest tegen de ‘te moeilijke’ begroting, die werd behandeld. Veel raadsleden reageerden geïrriteerd op de actie.

Verklaring
De reden van afwezigheid van Van der Most werd kort gemeld door fractievoorzitter Erik Haverkort van de liberalen. Vervolgens werd in de raadszaal een schriftelijke verklaring van de zakenman rondgedeeld. Daarin beklaagt hij zich erover dat de begroting van de gemeente ondoorzichtig is. In de zes jaar dat hij nu meeloopt in de raad is hij er naar eigen zeggen mee bezig om dat te verbeteren, maar nog altijd zonder resultaat.

Simpeler
De gemeente zou een simpeler balans moet krijgen en Van der Most schrijft dat hij daar zelfs Haagse bijval voor kreeg van onder meer minister Henk Kamp. Later is er nog een avond belegd waar specialisten van Deloitte & Touch – volgens Van der Most voor veel geld – een voorzet gaven voor de versimpeling. Van der Most snapte er opnieuw niets van en werd kwaad.

Commissie
Vervolgens beloofde de burgemeester dat er een commissie kwam voor de beloofde ‘Jip & Janneke-begroting’. Na twee bijeenkomsten leek ook dat te mislukken. ‘Te bureaucratisch. Wel lullen maar niet poetsen’, aldus Van der Most. Teleurgesteld zocht hij toen zijn heil bij diverse ambtenaren. Dat klikte en er leek ruimte voor succes. Maar het te traag. ‘Te druk met andere dingen’, zo lieten de ambtenaren in kwestie weten.

Verkiezingen
Van der Most ging aan de slag met zijn eigen accountant. Die wilde helpen en na de nodige vertraging ging het opnieuw de goede kant op. ‘Maar dan komen de verkiezingen. En dan stopt het’, zo schrijft hij. De wethouder moest zich nog even inwerken… maar het zou allemaal goed komen. Ondertussen is er nog niets bereikt, zo concludeert Van der Most, en is er opnieuw een in zijn ogen ondoorzichtige begroting.

Verontwaardiging
In de wandelgangen en op Twitter klonk verontwaardiging over het wegblijven van de VVD’er. ,,Minachting van de raad” en ,,Hier zegt hij nooit wat”, zo klonk het onder andere. Raadslid Annie Visschers van GB liet via Twitter weten dat Van der Most in zes jaar slechts vier woorden heeft gesproken: ‘Ik begrijp het niet.’

En de begroting…? Die werd, met enkele aanpassingen en een onthouding op een onderdeel van de VVD, aangenomen.