Vaccinatie op locatie Apeldoorn begonnen

0
Kim Stemerdink (r) van Zorggroep Marga Klompé krijgt een van de eerste prikken in Apeldoorn (foto: GGD NOG)

APELDOORN/LOCHEM – De GGD Noord- en Oost-Gelderland is vrijdag (15/1) begonnen het vaccineren van medewerkers in de langdurige zorg. Dit gebeurt in sporthal Mheenpark in Apeldoorn. Onder de eerste vijf gevaccineerde zorgmedewerkers was ook Kim Stemerdink van zorggroep Marga Klompé, waaronder ook De Hoge Weide in Lochem valt.

“We zijn vandaag gestart met het vaccineren van de medewerkers die werken in de langdurige zorg. Zij hebben vanaf de eerste golf ondervonden hoe heftig COVID-19 kan zijn. Er overleden bewoners en cliënten en collega’s werden ziek. De druk op de zorg is momenteel nog ongekend hoog. Ik ben daarom blij dat we deze zorgmedewerkers kunnen vaccineren. Zij kunnen daarmee aan het werk blijven,” aldus Jacqueline Baardman, directeur publieke gezondheid bij GGD Noord- en Oost-Gelderland.

Niet nieuw

Baardman zei verder dat er meer dan voldoende mensen zijn om te prikken. “We hebben zelfs een overschot. Het gaat om eigen mensen en mensen die via een uitzendbureau beschikbaar zijn.” De voorbereidingen voor de vaccinaties verliepen relatief relaxed. Voor ons is dit ook niet nieuw. We zetten vaker grootschalige vaccinatieprogramma’s op”, aldus de GGD-directeur.

Meer locaties

In de Apeldoornse sporthal worden 455 prikken per dag gezet, zeven dagen per week. Als volgende doelgroepen aan de beurt zijn wordt het aantal priklocaties uitgebreid. Waar ze komen is nog niet bekend. Gestreefd wordt naar een goede verdeling over de regio. De GGD bedient een gebied van Harderwijk tot Winterswijk.

Kim Stemerdink van de zorggroep Marga Klompé hoorde bij de eerste vijf mensen die geprikt werden, ten overstaande van de pers. De injectie zelf stelde volgens haar weinig voor. Op de vraag of ze getwijfeld heeft over vaccinatie zei ze: “Eerst wel ja. Ik vond dat de ontwikkeling van het vaccin erg snel ging. Maar het is voor bescherming van mezelf en de mensen waarmee ik werk.” Ook onder haar collega’s is de vaccinatiebereidheid inmiddels heel hoog.

Volgende groep

De verwachting is dat snel duidelijk wordt wanneer de GGD de volgende doelgroep kan gaan vaccineren. Dat gaat, zoals het er nu naar uitziet, om de kwetsbare ouderen. Deze mensen krijgen een brief van het RIVM als zij aan de beurt zijn voor hun vaccinatie. Overigens hoeft niet iedereen naar een centrale priklocatie. Er is ook een rol weggelegd voor huis- en instellingsartsen.

In sporthal Mheenpark in Apeldoorn wordt gevaccineerd (foto: GGD NOG)