Uiterste houdbaarheidsdatum op vastrecht glasvezel

0
Foto ter illustratie (foto: pixabay.com)

LOCHEM – Er moet een einddatum worden vastgesteld voor het vastrecht dat mensen in het buitengebied van de gemeente Lochem gaan betalen voor een glasvezelaansluiting. Dat vindt een grote meerderheid van de gemeenteraad. Ook zouden alle panden aangesloten moeten worden tegen het standaardtarief.

Vastrecht
Gemeentebelangen (GB) diende er tijdens de behandeling van de begroting 2017 een motie voor in. Het bedrijf CIF gaat de kabel aanleggen en digitale diensten als internet, televisie en telefonie leveren. Anders dan mensen in de bebouwde kom moeten bewoners van het buitengebied 9,95 per maand aan vastrecht gaan betalen. Dit om de hoge kosten per aansluiting in die delen van de gemeente terug te verdienen.

Einddatum
GB vindt dat het vastrecht aan een einddatum moet worden gekoppeld. Het college wordt via de motie aangespoord om hierover met CIF in onderhandeling te gaan. De breed gedragen motie draag het college verder op om met CIF te bezien of het mogelijk is om 100 procent van de panden aan te sluiten tegen het standaardtarief. Nu wordt er nog van uitgegaan dat 4 procent alleen kan worden aangesloten als de eigenaren hiervoor extra willen betalen.

Bedrijven
Tijdens de vergadering werd de tekst van de motie op aandringen van de VVD zodanig aangepast dat ook nog niet aangesloten bedrijventerreinen in de bebouwde kom tegen dezelfde voorwaarden glasvezel krijgen. De motie werd met 18 tegen 3 stemmen aangenomen. Alleen GroenLinks is tegen.