Turkse vlag halfstok bij gemeentehuis om aardbeving

0
Bij het gemeentehuis in Lochem werd de Turkse vlag gehesen door Ayse Boya. Links staat een Syrische inwoner. Daarnaast burgemeester Sebastiaan van 't Erve. Rechts een gemeentebode die assisteerde bij het hijsen (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Samen met een Turkse en een Syrische inwoner van de gemeente hees burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve dinsdagmorgen de Turkse vlag halfstok. De aardbeving in Turkije en Syrië heeft veel levens gekost. “Dit is maar een kleine symbolische daad, maar laat het een teken van verbinding zijn”, aldus Van ‘t Erve.

Het initiatief komt van de Lochemse Ayse Boya. Ze toonde zich bij het hijsen van de vlag ontroerd en zei: “Ik ben trots op mijn gemeenten en trots op mijn burgemeester.” De Turkse inwoners van Lochem zijn volgens haar erg begaan met het lot van de mensen in het aardbevingsgebied. Ze komen ook meteen volop in actie. Dinsdagavond kunnen tussen 19.00 en 20.00 uur hulpgoederen worden ingeleverd bij de moskee aan de Mauritsweg.

Acties

Vrijdag overdag worden bij de moskee Turkse pizza’s en hapjes verkocht. De opbrengst gaan eveneens naar de actie. In het hele land worden zulke acties gehouden onder de vlag van Islamitische Stichting Nederland. De goederen die in Lochem worden ingezameld gaan via transporten vanuit Deventer of Arnhem naar het rampgebied.

Bij de plechtigheid bij het gemeentehuis was ook een Turkse inwoner aanwezig wiens zoon in Turkije is. De schrik was groot na het horen van de eerste berichten over de bevingen. Maar de zoon meldde via de website ikbenveilig.nl van het Rode Kruis dat hij ongedeerd is. Tot grote opluchting van het thuisfront.