‘Trapliften in gemeente Lochem worden veilig gemonteerd’

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – In de gemeente Lochem worden trapliften veilig gemonteerd. Dat zei wethouder Wendy Goodin maandagavond toen ze hierover vragen kreeg van PvdA en GroenLinks. Aanleiding voor de vragen was een uitzending van het MAX-programme ‘Meldpunt’ van afgelopen zaterdag. Daar kwam aan het licht dat veel gemeenten de veiligheidseisen niet toepassen. Dit zou vaak gebeuren uit kostenoverwegingen.

De betrokken uitzending van ‘Meldpunt’ is HIER te bekijken…

Uit de antwoorden van de wethouder blijkt dat de gemeente Lochem de veiligheidsrichtlijnen van het rijk volgt en trapliften aan de zogeheten spilzijde van de trap laat aanbrengen, tenzij hier in onderling overleg van moet worden afgeweken. De spilzijde is het deel van de tap waar de treden het smalst zijn. Montage aan de muurzijde is goedkoper, maar kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Voor huisgenoten, mantelzorgers en professionele zorgverleners. Vallen is niet ondenkbaar, ook al omdat aan de spilzijde vaak geen (doorlopende) leuning aanwezig is.

Oude situaties

Ruben Otemann (PvdA) stelde een vervolgvraag over mensen die al een traplift hebben maar vinden dat deze niet volgens de richtlijnen is gemonteerd. De vraag is of zij zich alsnog kunnen melden bij de gemeente. De wethouder adviseert deze mensen om contact op te nemen met ‘t Baken.