Toegangspoort Lowlands te zien in Gudulakerk

0
De toegangspoort van Lowlands (foto PR)

LOCHEM – De Gudulakerk in Lochem verandert in de periode van 2 augustus tot en met 25 september in een soort van poptempel. Onder de titel ‘The Gate of The Lost Paradise’ wordt dan de indrukwekkende toegangspoort van het bekende Lowlandsfestival van kunstenaar Jan M. Verburg nog een keer opgebouwd en tentoongesteld.

Zelfportret Jan M. Verburg (foto: PR)

Naast de 15 meter hoge en brede poort wordt de kerk gevuld met tafels waarop meterslange leporello’s zich een weg door de ruimte slingeren. Leporello’s zijn zigzag-gevouwen bedrukte harmonicaboeken. Samen ontstaat een eenmalige gebeurtenis; imposant, kleurrijk, dynamisch en met een belichtingsconcept en geluidsinstallatie die het geheel tot een ‘Gesamtkunstwerk’ maken. De belichting is het werk van Ampco-Flashlight en lichtkunstenaar Joeri Vermeulen.

Geen toeval

De komst naar Lochem van de toegangspoort van Lowlands is niet toevallig. In Lochem begon in 1968 het eerste jaarlijks terugkerende popfestival van Nederland. Organisator Joost Carlier was vanaf 1993 met zijn bedrijf Loc7000 ook nauw betrokken bij Lowlands. Voor de eerste editie, die nog ‘A Campingflight to Lowlands Paradise’ heette maakte Jan M. Verburg de beroemde toegangspoort die nu in de Grote Kerk wordt opgebouwd.

De eerste 10 jaar groeide de poort mee met het festival in Biddinghuizen totdat er in totaal 30 iconische afbeeldingen van 15 meter hoog boven de bezoekers uitrezen. Het was Joost Carlier die Jan M. Verburg destijds voor dit project benaderde en die het plan opvatte om dit bijzondere ‘gelegenheidskunstwerk’ nog één keer tevoorschijn te halen. Carlier treedt tegenwoordig ook op als agent van de kunstenaar.

Verloren paradijs

De organisatie wijst op het feit dat de coronacrisis heeft geleerd dat de spontane organisatie van een groot festival met tienduizenden bezoekers niet zomaar meer mogelijk is. In die zin is dus inderdaad sprake van een verloren paradijs, oftewel ‘Lost Paradise’.

De dubbelzijdig beschilderde harmonicavormige boeken vragen om een dynamische beschouwing. Ze nemen de bezoeker mee op reis, letterlijk en figuurlijk, door de ruimte van de kerk en door de belevingswereld van de kunstenaar. De speciale belichting en de door de kunstenaar gekozen muziek versterken de beleving.

Lezing Jaap Nijstad

Op 19 september sluit het Cultureel Café Lochem aan bij de tentoonstelling via een lezing door kunst- en cultuurhistoricus drs. Jaap Nijstad in de Schouwburg. De oud-Lochemer en nu inwoner van Gelselaar bespreekt de link tussen boeken en kunst en tussen beeld en tekst. Hij doet aan de hand van historische en meer recente voorbeelden. Kaarten zijn te reserveren bij de schouwburg via DEZE LINK.

Bij de tentoonstelling verschijnt een speciale publicatie die te koop wordt aangeboden in een beperkte oplage. Meer daarover is te vinden op de hieronder genoemde website. Bezoekers moeten een ticket kopen en een tijdslot reserveren. Dit kan via de link hieronder.

Tickets kopen: KLIK HIER

Locatie: Grote- of St.-Gudulakerk | Markt 1 | Lochem
Data: 2 augustus – 25 september 2021
Openingstijden: Dagelijks 10.00-18.00 uur | Zondag 13.00-18.00 uur
Prijs: € 8,50
Actuele info: www.lost-paradise.nl