Thuiszorgorganisaties luiden de noodklok

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – ‘De toekomst van de wijkverpleging staat op het spel’. Dat stellen 19 (thuis)zorgorganisaties, waaronder Sensire, in een oproep om de sector te redden. ‘Investeren of interen’, zo klinkt het. Maar interen is volgens de sector een slecht idee omdat de toekomst van de zorg juist bij mensen thuis ligt.

Goede zorg thuis valt of staat met deskundige wijkverpleging. Maar de wijkzorg staat onder enorme druk, zodat niet zeker is of de wijkverpleegkundigen er straks nog wel zijn. Door de noodklok te luiden wordt getracht het tij te keren.

Thuis herstellen

De thuiszorg zorgt er onder meer voor dat mensen na een ziekenhuisopname thuis verder kunnen herstellen. Herstel gaat sneller in de eigen omgeving. Vaak is complexe wondverzorging nodig, behandeling bij kanker en andere specialistische verpleegkundige zorg. Ook verpleeghuiszorg voor ouderen vond de afgelopen jaren steeds meer de weg naar de wijk. Zo’n 95 procent van de Nederlanders brengen hun laatste levensfase nu door in de eigen omgeving, omringd door mensen die ze kennen.

Wijkverpleging houdt de zorg toegankelijk. Ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgverleners kunnen niet zonder, zo stellen de organisaties. Maar, met de huidige financiering gaat de wijkverpleging volgens hen kopje onder. Wijkverpleging wordt meest gefinancierd volgens het principe uurtje-factuurtje. Of het nu ‘traditionele’ zorg is, zoals hulp bij douchen of het aantrekken van steunkousen, of juist het toedienen van chemotherapie thuis of het verzorgen van complexe wonden: alles gaat volgens hetzelfde, ontoereikende tarief. Wijkverpleging komt maandelijks geld tekort.

Niet-kostendekkend

De organisaties stellen dat dit de overheid en verzekeraars bekend is. ‘Het niet-kostendekkende tarief wordt al jaren hapsnap aangevuld met subsidies, tijdelijke regelingen en compensaties. Het is een lappendeken van bureaucratische, onvoorspelbare en ontoereikende financieringsvormen die het inmiddels onmogelijk maken om wijkverpleging te organiseren en ons voor te bereiden op de toekomst.’

Voor veel medewerkers is de rek eruit. Ondanks dat ze het vaak mooi en uitdagend werk vinden, kiezen ze steeds vaker voor andere beroepen. Corona heeft het proces van uitstroom versneld. ‘Met de huidige bekostiging zijn wij onvoldoende in staat om goed werkgever te zijn voor een onmisbare beroepsgroep.’

Kettingreactie

‘Daardoor wordt het steeds moeilijker om specialistische functies in te vullen, met het risico dat deze binnenkort helemaal verdwijnen. Het gevolg: patiënten kunnen niet meer thuis herstellen met hulp van hun wijkverpleegkundige. In plaats daarvan blijven ze langer in het ziekenhuis of worden ze doorverwezen naar een verpleeghuis. Maar dat is alleen een alternatief op papier: ook ziekenhuizen en verpleeghuizen hebben die ruimte niet.’

Investeren in nieuwe vormen van zorgverlening is de enige weg naar behoud van de hulpverlening thuis. Voorkomen met worden dat de zorg vastloopt. De toenemende vergrijzing zorgt voor nog meer vraag, terwijl er minder mensen beschikbaar zijn om de zorg te leveren. De zorgorganisaties zijn niet in staat om te investeren maar teren nu al in op de laatste reserves.

Rendement nodig

Daarom wordt gepleit voor een eerlijke, transparante en toekomstbestendige financiering van de wijkverpleging. Letterlijk: ‘De wijkverpleging hoeft geen vetpot te zijn, maar we hebben wel meer rendement nodig om te kunnen investeren in de toekomst. En om ervoor te zorgen dat er zorgprofessionals zijn die de toekomst mogelijk kunnen maken. Een toekomst van langer zelfstandig thuis wonen met passende zorg. Die opgave kunnen we samen aan: zorgprofessionals, organisaties en financiers. Als we de mogelijkheden er maar voor creëren.’

19 organisaties

De oproep wordt onderschreven door de volgende 19 zorgorganisaties die actief zijn in heel Nederland: Aafje, Amstelring, Antonius, Archipel Thuis, Espria (Icare, Evean en Zorggroep Meander), Florence, Laurens, Opella, Pantein, Rivas, Santé Partners, Sensire, STMG, Thebe, TWB, Vitalis, Vivent, Zorgboog, Zuidzorg.