Tarief regionaal openbaar vervoer 7,24% hoger

0
Foto ter illustratie (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/ARNHEM – In deze tijden van inflatie is het misschien niet zozeer verrassend, maar een stijging met 7,24 procent van de prijzen voor regionaal openbaar vervoer is wel erg vervelend voor huishoudens die hierdoor getroffen worden. De provincie Gelderland maakte de stijging woensdag (23/11) bekend. De stijging is hoger dan gebruikelijk omdat ook in het OV de kosten stijgen. 

De tariefstijging is mede het gevolg van de sterk gestegen brandstof-en loonkosten. De stijging is in lijn met de Landelijke Tariefindex (LTI) en landelijke afspraken over tariefstijgingen. Sinds 2017 stemmen de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel de openbaarvervoertarieven met elkaar af. Dit betekent dat dezelfde stijging ook van toepassing is op de tarieven voor de treinen van Blauwnet die Lochem bedienen.

Voorbeelden

Hieronder een aantal voorbeelden van tarieven voor en na de tariefsverhoging op 1 januari. Hierbij is gebruik gemaakt van prijzen van de website 9292.nl. Een berekening van de prijs voor een busreis van Lochem naar Deventer is momenteel niet te maken. De lijn Borculo-Deventer, via Lochem, wordt pas in december weer in gebruik genomen.

De redactie is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in onderstaande bedragen.

Rit (enkel – vol tarief) Huidig tarief Nieuw tarief (+7,24%)
Bushalte Greutink Lochem naar busstation Zutphen € 4,45 € 4,77
Trein Lochem-Zutphen € 4,92 € 5,27
Trein Lochem-Hengelo € 7,45 € 7,98
Bus Dorpsstraat Laren naar Saxion Deventer € 3,98 € 4,26
Abonnement bus Lochem-Zutphen (volwassenen/maand) € 121,74 € 130,55

Het Regionaal Overleg Consumentenorganisaties Openbaar Vervoer (ROCOV adviseert over onder meer tariefstijgingen en heeft hiermee in algemene zin ingestemd. Een negatief advies over de afschaffing van de 10-ritterkaarten voor de buurtbus in de Achterhoek en Rivierenland werd door de provincie in de wind geslagen.

Reactie Rover

Freek Bos, directeur van reizigersvereniging Rover, én inwoner van Lochem, noemt de tariefsverhoging pijnlijk. Hij zegt: “Automobilisten krijgen de hoge benzineprijs via lagere accijns gecompenseerd, zodat de koopkracht op peil blijft. OV-reizigers krijgen echter met forse verhogingen te maken, zonder enige vorm van koopkrachtreparaties. Wij pleiten, overigens samen met de vervoerders, voor het verlagen van de btw van 9 naar 0 procent. Dan wordt de bus juist aantrekkelijker in plaats van duurder.”

Introductie OV-Pay

In het openbaar vervoer kan straks worden betaald met pinpas, creditcard of mobiele telefoon. Landelijk is afgesproken om de tarieven hiervoor in 2023 en 2024 extra te verhogen met 0,22 procent per jaar. Hier staat tegenover dat reizigers geen OV-chipkaart van €7,50 meer hoeven aan te schaffen.

In Gelderland verzorgen Arriva (Achterhoek Rivierenland), Hermes (Arnhem-Nijmegen en Veluwe-Zuid), Connexxion (treindienst Valleilijn) en EBS (IJssel-Vecht) het regionaal openbaar vervoer. De lijn Zutphen-Oldenzaal wordt bediend door Keolis, dat deel uitmaakt van het Overijsselse samenwerkingsverband van vervoerders Blauwnet.  Buurtbusverenigingen organiseren de buurtbussen. Deze worden gereden door vrijwillige chauffeurs. Vervoerder Qarin regelt HaltetaxiRRReis.

Communicatie

De vervoerders zijn verantwoordelijk voor communicatie over prijsaanpassingen per 1 januari en voor het informeren van reizigers over nieuwe betaalwijzen in het openbaar vervoer (OV-Pay).