Succesvol JOU-festival voor vrijwilligers en mantelzorgers

0
Deelnemer aan de workshop 'horsemanship' in actie (foto: LochemsNieuws)

LAREN/LOCHEM – Deze week stond in het teken van het JOU-festival. Vrijwilligers en mantelzorgers in de gemeente Lochem kunnen deelnemen aan vele workshops die worden gehouden in verschillende kernen. Maandag was Laren aan de beurt, met onder meer een workshop horsemanship bij manege De Meiden van Haarman. Met het aanbod wil de Stichting Welzijn Lochem de vele vrijwilligers en mantelzorgers bedanken voor hun inzet. Even de gedachten verzetten en ontspannen, zo is het idee.

Bij de Larense manege meldden zich maandagochtend tijdens acht vrouwen die zich de omgang met paarden wilden laten bijbrengen. Het draaide bij de workshop onder leiding van Riejanne Haarman vooral om de omgang met het paard en het verzorgen van de edele dieren. Van rijden kwam het niet omdat de twee uur durende workshop hier te kort voor was. Op het programma stond het wennen aan het paard, uitgebreid borstelen, de hoefijzers ontdoen van zand en het leiden van het paard.

Ervaring

Niet alle deelnemers waren helemaal onervaren als het om paarden gaat, al was het vaak jeugdsentiment. Een deelneemster uit Gorssel was duidelijk meer ervaren. Ze vertelde dat ze als kind al met werkpaarden op de boerderij omging. Toen ze later als alleenstaande moeder haar dochter graag wilden laten genieten van paardrijden moest ze een list verzinnen. “Ik had een uitkering en paardrijden is duur. Ik reageerde op een oproep van een manege in de buurt waar ze iemand voor achter de bar zochten. Toen was ik binnen en van het een kwam het ander. Ik mocht geen vergoeding ontvangen vanwege de uitkering, dus liet ik me belonen met bonnen waarmee mijn dochter kon paardrijden. Zelf ging ik later onder meer gehandicapten begeleiden. Dat was geweldig.”

Confronterend

Riejanne Haarman vertelde dat de eerste kennismaking met een paard erg confronterend kan zijn. “Mensen die van zichzelf vinden dat ze stevig in hun schoenen staan merken soms dat een paard hen niet accepteert. Het dier doet dan absoluut niet wat er verlangd wordt en dat zorgt voor onzekerheid, frustratie of zelfs boosheid”, zo legt ze uit. De zelfreflectie die vaak op zo’n ervaring volgt kan erg leerzaam zijn voor de betrokkene.

Tijdens de workshop verliep de kennismaking overigens uitstekend. De paarden van de manege zijn ook wel wat gewend. Hoewel er duidelijk verschil in temperament was te bespeuren deden de dieren meestal wel wat er van ze werd gevraagd. Daaronder het lopen van een parcours, achteruitlopen en het lopen aan de lange lijn. De deelnemers gingen al snel helemaal op in het contact met de paarden.

Manege

Bij De Meiden van Haarman wordt gewerkt met 130 paarden en zo’n 400 mensen die er les hebben. Daaronder veel kinderen. Er worden ook paarden gefokt, meest voor springen en dressuur. De veulens groeien de eerste jaren op zonder dat er veel van ze wordt verlangd. Pas na zo’n 3 of 4 jaar worden ze getraind. Veel van de jonge dieren vliegen pas uit als ze tussen 6 en 10 jaar oud zijn. De oudste dieren die in de stallen staan zijn al rond de 25 jaar oud en doen nog steeds mee aan activiteiten.

Welzijn Lochem

Sonja Peterse van de Stichting Welzijn Lochem zei op de eerste van vijf dagen vol workshops dat het relatief gemakkelijk is geweest om een programma samen te stellen. “De meeste mensen die we benaderen vinden dit gewoon leuk om te doen”, zo vertelde ze.

De speciale activiteiten voor vrijwilligers en mantelzorgers worden om het jaar georganiseerd. De opzet van dit jaar is mede ontstaan doordat er door corona geen grote groepen mensen bij elkaar kunnen komen. Door de workshops vindt een natuurlijke spreiding plaats.

Gevarieerd aanbod

Het aanbod was gevarieerd. Zo kon worden gekozen uit workshops over chocolade of bier. Maar ook voor bijvoorbeeld lachyoga, theatersport, film, schilderen, schieten en een bezoek aan de sterrenwacht.

Woensdagochtend sprak burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve in Lochem met vrijwilligers en mantelzorgers om uit de eerste hand te vernemen tegen welke problemen ze aanlopen en waar ze behoefte aan hebben.