StadsProat (4): Welzijn Lochem vindt ontmoeting belangrijk

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

Dit is de vierde aflevering uit een serie berichten over StadsProat. Iedere donderdagochtend van half elf tot twaalf uur is iedereen welkom in Het Stadshuus aan de Markt in Lochem voor een kop koffie of thee. Daar kan bovendien informeel en vrijblijvend worden gepraat met medewerkers van Viverion, ‘t Baken, LochemEnergie, Welzijn Lochem en Het Stadshuus. Het motto: Vragen staat vrij en domme vragen bestaan niet.

Welzijn Lochem: StadsProat voor gezelligheid en een praatje

Welzijn Lochem, dat het woord ‘stichting’ recent uit de naam heeft geschrapt, vindt ontmoetingsplekken in alle kernen van de gemeente Lochem belangrijk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de organisatie mede aan de wieg stond van StadsProat. Opbouwwerker Astrid Lievestro zegt: “Het gewoon even binnenlopen voor een kopje koffie en om mensen te ontmoeten is wat ons betreft het belangrijkste doel van StadsProat. Je hoeft dus geen concrete vraag te hebben voor de deelnemende organisaties. De gezelligheid, contacten leggen en een praatje staan voorop.”

Vrijwilliger

Vaak komt van het een het ander, zo is al gebleken sinds de eerste weken van StadsProat. “Zo sprak ik met iemand die vroeg naar mogelijkheden voor vrijwilligerswerk. Zij is nu vrijwilliger bij het Stadshuus”, zegt Astrid Lievestro. Zo is het ook goed mogelijk dat bezoekers in gesprek komen met de andere deelnemende organisaties en informatie krijgen waarmee ze verder kunnen. Het voordeel is dat dit vrijblijvend en informeel is. En de aanwezige kennis is breed: van werk en inkomen tot zorg en van wonen tot energievraagstukken.

Welzijn Lochem kent vele initiatieven in de gemeente en kan de weg wijzen naar vele vormen van vrijwilligerswerk. En in alle kernen van de gemeente zijn ontmoetingsmogelijkheden gerealiseerd. Ook de gemeente vindt dit van belang. Na de coronaperiode werden, samen met Welzijn Lochem, in vier kernen en pilots voor het stimuleren van ontmoetingsinitiatieven gestart. Inmiddels worden door vrijwilligers vele activiteiten aangeboden en verzorgd waaraan veel inwoners met plezier deelnemen.

Maatjesproject

Wie StadsProat wel eens zou willen bezoeken, maar daar niet op eigen gelegenheid kan komen, kan via het Maatjesproject van Welzijn Lochem vervoer aanvragen. Hiervoor kan worden gebeld met Astrid Lievestro. Zij is bereikbaar via het algemene telefoonnummer van Welzijn Lochem: 0573 297 000.