Stichting Liberation Museum Lochem zoekt donateurs

0
Berry Swarthoff en notaris Daan Siebelink bij het passeren van de stichtingsakte (foto: Dennis Driessen)

LOCHEM – In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. In Lochem is vorige week de Stichting Liberation Museum Lochem officieel opgericht. Een pand voor het museum is er ook al, maar nu gaan de initiatiefnemers eerst op zoek naar financiering. Er is onder meer een crowdfunding-actie gestart. 

2020 wordt algemeen gezien als de laatste grote herdenking in aanwezigheid van nog levende bevrijders. Het Liberation Museum in Lochem is een initiatief van Berry en Yvonne Swarthoff, van restaurant Mondani’ en Dennis Driessen. De stichtingsakte passeerde vorige week donderdag de notaris en al eerder is geregeld dat het museum gebruik kan maken van het voormalige pand van restaurant Wayang aan de Walderstraat.

30 mille nodig

Voordat het in gebruik kan worden genomen moet er het een en ander gebeuren. Een kleine verbouwing, schilderwerk en de plaatsing van vitrines en  tentoonstellingswanden. Al met al is een dikke 30.000 euro nodig. De initiatiefnemers zijn in gesprek met onder meer de gemeente, lokale fondsen, bedrijven en de ondernemersvereniging.

Lees HIER een eerder artikel over het initiatief.

Crowdfunding

Minimaal 10.000 euro hopen de initiatiefnemers binnen te halen via crowdfunding. Op die manier kan iedere Lochemer een bijdrage leveren. Al voor 5 euro is men sponsor van het museum dat een sterk lokaal karakter krijgt. In verband met de viering van 75 jaar bevrijding draait het tot en met volgend jaar om dat thema.

Daarna kan het museum breder worden getrokken en bijvoorbeeld een soort tijdlijn van de Lochemse geschiedenis laten zien, met bijdragen van derden, zoals de Historische Vereniging en amateur-archeologen.

Lees verder onder de foto…

De initiatiefnemers van het Liberation Museum Lochem. Vlnr: Berry en Yvonne Swarthoff en Dennis Driessen (eigen foto)

Eigen collectie
De enorme collectie spullen uit de Tweede Wereldoorlog van Berry en Yvonne Swarthoff vormt de basis voor het museum. Swarthoff heeft bovendien veel contacten met (nabestaanden van) bevrijders van Lochem uit Canada en Engeland. Al jaren ontvangen Berry emn Yvonne regelmatig gasten uit deze landen en organiseren ze voor eigen rekening herdenkingsbijeenkomsten.

Berry Swarthoff is bovendien een uitstekende gids voor het Liberation Museum. Ook nu al doet hij veel aan educatie en vertelt hij schoolklassen en andere groepen over een bewogen deel van de Lochemse geschiedenis.

Slecht-weer-voorziening

,,Een museum is voor Lochem ook een uitstekende slecht-weer-voorziening, waar zo’n gebrek aan is. We kunnen eigen inwoners maar ook toeristen ook vermaken als het weer minder geschikt is voor buitenactiviteiten”, zegt Swarthoff. Dat wil overigens niet zeggen dat alles zich binnen de vier muren moet afspelen. Ook nu al worden er zogeheten battlefield tours gehouden. Dat kan te voet, per fiets of met een bus(je).

,,Er moet wel voldoende geld beschikbaar komen, anders moeten we besluiten om het niet te laten doorgaan”, aldus Yvonne Swarthoff. En Dennis Driessen wijst potentiële donateurs erop dat hun geld in Lochem blijft: ,,Wij vinden het belangrijk om met plaatselijke bedrijven te werken.”

Nu doneren

Doneren kan gemakkelijk door naar DoneerDoel.nl te gaan. Daar wordt het een en ander uitgelegd en via een klik kan de donatie worden gestart. Betalen kan via iDeal, Bancontact of via een gewone overboeking van een IBAN-rekening (sepa). Op de betaalpagina staat vermeld dat het geld bestemd is voor Yvonne Swarthoff, maar de bijdrage vloeit uiteraard direct in de kas van de stichting.