Stemlokaal gemeentehuis Lochem heeft ‘stemmal’ voor slechtzienden

0
Zo ziet de stemmal voor slechtzienden eruit. (bron: gemeente Lochem)

LOCHEM – Tijdens verkiezingen voor het Europees Parlement, op donderdag 6 juni, is in het stemlokaal in het gemeentehuis een stemmal en audiobox beschikbaar voor slechtzienden. De mal is een hulpmiddel waarmee kiezers met een visuele beperking zelfstandig hun stem kunnen uitbrengen.

De gemeente Lochem roept inwoners op om slechtzienden in hun omgeving te wijzen op deze mogelijkheid tot stemmen. Iedereen die mag stemmen, moet dat ook kunnen doen. Daarom zijn alle stemlokalen in de gemeente toegankelijk voor mensen met een beperking. Maar de stemmal met audiobox is alleen in het stembureau in het gemeentehuis beschikbaar.

Voelen en tellen

Het stembiljet komt in de stemmal te liggen. Door te voelen en tellen kunnen mensen de partij en het nummer van de kandidaat op de lijst terugvinden. Via de audiobox met koptelefoon krijgt de gebruiker uitleg over hoe de stemmal werkt en ook de partijen en kandidaten op de lijst worden uitgesproken. De mal kan ook andere mensen helpen bij het stemmen, zoals laaggeletterden of mensen met dyslexie. Verder kan de stemmal mensen met een beperkte arm- of handfunctie helpen.