Lochem haakt aan bij kleurrijke ‘Trots! In de Achterhoek’

0

LOCHEM/GORSSEL – De maand juni staat in de gemeente Lochem in het teken van de eerste editie van ‘Trots! in de Achterhoek’. Het motto is: ‘Wees trots op wie je bent!’ De gemeente Lochem werkt samen met betrokken organisaties en inwoners om een reeks van activiteiten te presenteren. 

Zo speelt de beiaardier in juni inclusieve muziek, komt de expositie Oudroze naar Lochem, zijn er ontmoetingen op de weekmarkten en organiseert boerderij ’t Gagel een avond voor mensen die zich onderdeel voelen van de LHBTQIA-gemeenschap. De gemeente Lochem biedt slechtziende en blinde kiezers op 6 juni voor het eerst de stemmal in het gemeentehuis. Ook dat is een vorm van inclusie. Lees HIER meer over de stemmal.

Diversiteit

De gemeente schrijft in een persbericht: ”Trots! in de Achterhoek’ viert de diversiteit in onze gemeente, waarbij iedereen zichzelf mag zijn. Ongeacht geslacht, gender, geaardheid, afkomst of religie.’

Het activiteitenprogramma is bedacht samen met inwoners. Peter Hintzen is een van die inwoners. In zijn werk als vertrouwenspersoon, merkt hij dat mensen het lastig vinden om zich buiten de eigen vertrouwde omgeving te begeven. Omdat een ander uiterlijk of ander gedrag als vreemd of bedreigend gezien kan worden. “Het (h)erkennen en bewustwording hiervan motiveerde me om mee te werken aan Trots!. Ik kijk uit naar de ontmoetingen tussen inwoners”, aldus Hintzen.

Blijvende aandacht

Inwoonster Daphne Draaijer sluit zich daarbij aan. “Ik hoop mijn steentje te kunnen bijdragen aan dat kleine stukje winst op het gebied van inclusie en diversiteit. Ik verheug me vooral op de reacties van mensen op de activiteiten die we hebben georganiseerd”.

Gemeente Lochem wil blijvend aandacht besteden aan inclusie en diversiteit. Wat de gemeente doet, staat in de Lochemse Inclusie- en diversiteitsagenda (LIDA). Wethouder Wendy Goodin: “Het resultaat van alle inzet moet zijn dat mensen zich nog meer thuis voelen in deze gemeente. Omdat ze zichzelf kunnen en durven zijn. Met het programma Trots! in de Achterhoek benadrukken we dat op een feestelijke manier”.

Logo

In opmaat naar de junimaand, is een Lochems logo ontwikkeld. Een trotse pauw met veren in alle kleuren van de regenboog. Het is idee dat je mag pronken met deze veren. Wie initiatieven neemt of activiteiten organiseert die binnen de thema’s diversiteit en inclusie mag het logo gebruiken. Na een mail aan r.weijenberg@lochem.nl wordt het toegestuurd.

De hele Achterhoek staat in juni in het teken van exclusiviteit. Alle activiteiten in de Achterhoek staan op www.achterhoekpride.nl. Het Lochemse programma staat op de afbeelding hieronder en is ook te vinden op lochem.nl.