Hoge Weide viert 25-jarig jubileum

0
Prinses Margriet - hier naast bestuursvoorzitter van SVVL Wim Boon - opende de Hoge Weide in 1994 (foto: archief Hoge Weide)

LOCHEM/LAREN – De Hoge Weide werd op 2 juni 1994 officieel geopend door prinses Margriet. Dit jaar bestaat de zorginstelling dus 25 jaar. Dit wordt van 15 tot en met 23 september gevierd met de bewoners, cliënten van het dagcentrum, vrijwilligers en medewerkers.

SVVL

De Hoge Weide maakt deel u van Marga Klompé. Bij de opening viel de instelling onder de Stichting Verpleeg- en Verzorgingscentrum Lochem (SVVL). Deze is ontstaan door en fusie van de verzorgings- en verpleeghuizen Berkeloord, de Pillink, Deborah en Bergoord.

Contacten

Hoe de stichting het destijds voor elkaar kreeg dat prinses Margriet de opening verrichte is niet bekend. Van de bestuursleden van destijds – waaronder voormalig gemeentesecretaris Wim Boon – is bekend dat ze de nodige contacten hadden, dus zo zal het wel tot stand zijn gekomen. Het was overigens in 1957 al eens gelukt om niemand minder dan minister-president Willem Drees te strikken voor de opening van Berkeloord.

Fusie

In 2005 volgde een fusie met Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé. Deze stichting heeft momenteel 14 locaties in de Oost-Achterhoek en biedt bovendien thuiszorg. ,,Aanvankelijk veranderde hier in Lochem niet zoveel voor ons en onze cliënten”, herinnert Nelly Venhovens zich. Zij werkt al lang bij de Hoge Weide en is nu leer-werkcoach. ,,Wel gingen zaken als de administratie naar Groenlo. En qua zorg kregen we er extra know-how bij ”, zo vertelt ze.

Visie op zorg

In de afgelopen 25 jaar is er veel veranderd in de zorg. Deels omdat mensen langer zelfstandig blijven wonen en er bij instellingen als de Hoge Weide dus vaak mensen komen met een zwaardere zorgbehoefte. Maar ook de visie op zorg is anders dan destijds.

Beleving

De focus ligt op beleving en persoonlijke wensen van de cliënten. Er wordt geluisterd naar welke wensen bewoners hebben. Naast medische zorg gaat het daarbij vooral ook om persoonlijk welzijn. Daarin is de Hoge Weide niet uniek maar regiomanager Maaike Konter zegt: ,,We zijn er wel erg goed in. Onze medewerkers worden allemaal getraind in belevingsgerichte zorg. Maar het is ook een natuurlijke houding bij de meesten.”

Eigen ritme

Een onderdeel hiervan is dat cliënten in hoge mate zelf hun dagritme bepalen. Wie wil uitslapen krijg daar de ruimte voor. Verder is er de keuze uit ‘s middags of ‘s avonds warm eten. Zelfs de plek waar ze eten bepalen ze zelf. De meeste bewoners maken deel uit van groepen van 6 tot 8 personen. Ze hebben allemaal een eigen kamer en er zijn kleine huiskamers. De groepen hebben allemaal een vast team van medewerkers.

lees verder onder de afbeelding…

Het lied dat de bewoners in 1994 zongen bij de opening door Prinses Margriet (foto: archief Hoge Weide)

Vrijwilligers

De medewerkers bedenken activiteiten die zijn gericht op de wensen van de bewoners. Bij de uitvoering daarvan of bij de realisatie van persoonlijke wensen van bewoners worden veel vrijwilligers ingezet. Daarvan heeft de Hoge Weide er zo’n 180. ,,Die zijn erg belangrijk. Zonder hen zouden we veel minder kunnen doen dan nu”,. benadrukt Nelly Venhovens.

Grand Café

Het Grand Café van de Hoge Weide is letterlijk het centrum van het gebouw. Daar worden activiteiten gehouden, kan worden gegeten of koffie gedronken. Ook populair is het biljart dat daar staat. Bijna elk dagdeel is het biljart in gebruik bij bewoners of bezoekers uit Lochem en Laren.

Personeel

Landelijk is veel te doen over het gebrek aan (nieuw) personeel in de zorg. Bij de Hoge Weide is het volgens Maaike Konter inderdaad best lastig om nieuwe mensen te vinden, maar het behouden van de bestaande medewerkers is veel minder een probleem. Er wordt veel aandacht besteed aan leerlingen en stagiaires. Hiervoor is Nelly Venhovens verantwoordelijk. ,,Velen van hen blijven hier hangen. Momenteel hebben we 40 stagiaires en zo’n 30 leerlingen. In onze hele organisatie zijn 160 leerlingen en 300 stagiaires actief.

Tijdelijke opvang

Binnen de instelling is een aantal appartementen beschikbaar voor tijdelijk verblijf. Ook is er een klein aantal appartementen te huur. Daar kunnen mensen zelfstandig wonen. Ze kunnen gebruik maken van de thuiszorg, die Marga Klompé ook biedt. En eventueel kunnen ze meer zorg inkopen. In jargon heet dit: Scheiden wonen zorg (SWZ).

Jubileumviering

De viering van het jubileum start op zondag 15 september. Dan houden de afdelingen Ampsen en Nettelhorst een dag in het kader van het centrale thema van alle activiteiten ‘Reis om de wereld’. Carla de la Haye, coördinator welzijn bij de Hoge Weide, zegt: ,,De teams hebben zelf activiteiten georganiseerd voor hun groepen. Overal worden hoekjes ingericht. Zo koken onze Marokkaanse medewerkers lekkere dingen en op een andere plek staat bijvoorbeeld China centraal.”

Oud-Hollandse spelen

Maandag (16/9) wordt de feestweek officieel geopend. De paramedische dienst houdt op dinsdag een middag met oud-Hollandse spelen. De afdelingen Zwiep, Enk en Velhorst vieren dan hun eigen feestje. Ook de bewoners van ‘t Talma in Laren vieren dan feest.

Dagcentrum

Op woensdag is er een feestmiddag voor de cliënten van het dagcentrum en op donderdag volgen de cliënten van Thuiszorg Marga Klompé en de afdeling Langen. Vrijdag is er een vrijwilligersfeest en zaterdag een personeelsfeest. Op Maandag 23 september worden de activiteiten afgesloten met een circus. Er zijn die dag 3 momenten waarop het hooggeëerd publiek welkom is.

Circus

Voor het circus zijn ook kinderen uitgenodigd die al een band hebben met de Hoge Weide. Ze komen van kinderdagverblijf Eigenwijs. Dit zijn peuters van 2 en 3 jaar oud. Om de week komen 4 kinderen tijd doorbrengen met wat ze zelf de ‘opa’s en oma’s’ noemen. ,,Het is mooi om te zien hoe de ouderen en de peuters met elkaar omgaan. Deze jonge kinderen zijn heel onbevangen. Ze raken de opa’s en oma’s aan en zorgen zo voor vertederende taferelen”, aldus Carla de la Haye.

Kinderopvang

In de vakantieperiode organiseert de Hoge Weide kinderopvang voor medewerkers. In die tijden van personeelskrapte is dat vaak een uitkomst. Het gaat daarbij om kinderen in de basisschoolleeftijd.

Honden

Naast kinderen zijn ook honden populair bij de bewoners van de Hoge Weide. Medewerkers en vrijwilligers met een eigen hond nemen hun huisdier af en toe mee. Ook dat maakt veel los en de liefde is meestal wederzijds.

Programma-overzicht

Zondag 15 september:
– Feestdag afdelingen Ampsen en Nettelhorst, 11.00-16.00u.

Maandag 16 september:
– Officiële opening feestweek, 15.30-17.30u.

Dinsdag 17 september:
– Oud-Hollandse spelen door de Paramedische dienst
– Afdelingsfeest Zwiep, Enk en Velhorst, 14.30-17.00u.
— Feesmiddag ‘t Talma Laren

Woensdag 18 september:
– Feestmiddag dagcentrum, 14.30-17.00u.

Donderdag 19 september:
– Feestmiddag Thuiszorg Marga Klompé
– Afdelingsfeest Langen

Vrijdag 20 september:
– Vrijwilligersfeest

Zaterdag 21 september:
– Personeelsfeest

Maandag 23 september:
– Circus Sijm!, 3 voorstellingen

De Hoge Weide.