StadsProat: LochemEnergie helpt op vele fronten

0
Afbeelding ter illustratie (bron: freepik.com)

Dit is de tweede aflevering uit een serie berichten over StadsProat. Iedere donderdagochtend van half elf tot twaalf uur is iedereen welkom in Het Stadshuus aan de Markt in Lochem voor een kop koffie of thee. Daar kan bovendien informeel en vrijblijvend worden gepraat met medewerkers van Viverion, ‘t Baken, LochemEnergie, Stichting Welzijn Lochem (SWL) en Het Stadshuus. Het motto: Vragen staat vrij en domme vragen bestaan niet.

LochemEnergie: Energieconciërges helpen met gratis isolatie 

De energieconciërges zijn waarschijnlijk de meest laagdrempelige vorm van dienstverlening van LochemEnergie. Ze komen bij de mensen thuis en nemen de situatie en de energierekening door. Dit leidt tot tips die variëren van simpel de deuren sluiten tot vervanging van verouderde en energie slurpende wasmachines of koelkasten. Momenteel is ook isolatie erg actueel, al was het maar omdat het materiaal hiervoor gratis wordt aangeboden.

Bart Dik is projectleider van de energieactie ‘Energierekening Onbetaalbaar?’. Dat project wordt door LochemEnergie uitgevoerd in opdracht van de gemeente. Dik is veelal op donderdag namens LochemEnergie te vinden bij StadsProat. Een van zijn energieconciërges vertelt: “Sommige mensen hebben weinig of geen vertrouwen in overheidsinstanties. Met enige uitleg kan ik vaak het vertrouwen wel winnen, maar soms kom ik er niet in. Wie geen mensen over de vloer wil maar wél meer informatie over zijn energierekening en energiebesparing, kan eerst eens bij StadsProat binnenlopen.”

Isolatie

Deze energieconciërge is erg proactief en gaat de wijk in om huis-aan-huis te vragen of de verwarmingsbuizen op zolder al geïsoleerd zijn. “Veel mensen weten dat niet eens. Zo nodig ga ik zelf kijken. Als er geen isolatie is aangebracht bied ik aan om daarvoor te zorgen. We leveren het materiaal en als de bewoners het zelfs niet kunnen aanbrengen doen we dat ook. Ook radiatorfolie brengen we aan waar dat zin heeft”, zo zegt ze. Door ongeïsoleerde verwarmingsbuizen op veelal slecht geïsoleerde zolders gaat veel warmte verloren en dat is slecht voor de energierekening.

Tijdens een bezoek van de energieconciërge kunnen ook andere zaken aan de orde komen. Zo kunnen mensen die de weg naar instanties niet goed kennen worden geholpen. Dat hoeft niet altijd over energie te gaan. Ook sociale aspecten zoals eenzaamheid komen aan de orde. In die gevallen zijn de lijntjes met bijvoorbeeld SWL kort.

Wantrouwen

De conciërges stuiten regelmatig op wantrouwen over de kosten. “Mensen zijn bang dat ze toch op enige manier moeten betalen. Ik moet soms herhaaldelijk benadrukken dat het allemaal gratis is.” Dat geldt zelfs voor een nieuwe wasmachine of koelkast.

Voor informatie over hulp bij een te hoge energierekening:
energierekeningonbetaalbaar.nl