LOCHEM – De noden van de buitensportverenigingen, die actief zijn op sportpark De Elze, brengen de lokale politiek niet direct in rep en roer. Zoveel was maandagavond wel duidelijk toen een memo van wethouder Lex de Goede werd besproken. In aanwezigheid van insprekers van drie betrokken verenigingen. Sportclub Lochem, IJsclub Lochem en LWC De Paaschberg/Overschotje onderschrijven de conclusie van een extern onderzoek niet. Ze willen graag de kans krijgen om met een alternatief plan te komen.
Of ze die kans ook daadwerkelijk krijgen, bleef boven de markt hangen. De maandag behandelde memo is met de bespreking ervan feitelijk afgedaan en een vervolg komt er alleen als een van de raadsfracties het aandurft om met een motie te komen. Dat ligt gevoelig nu de bezuinigingsdiscussie in alle hevigheid is losgebarsten. Want budgettair neutraal zal een door de verenigingen aangedragen plan ongetwijfeld niet zijn, al zeggen de bestuurders van de clubs dat het een fractie zal kosten van de varianten waar Hospitality Group, in opdracht van de gemeente, mee kwam.
Open sportpark
De onderzoekers staken veel energie in het uitwerken van een plan voor wat een ‘open sportpark’ heet. Dat sluit weliswaar deels aan bij wat de clubs al in de praktijk brengen: het delen van de sportvoorzieningen met elkaar en anderen. IJsclub en wielerclub maken al deels gebruik van elkaars faciliteiten en ook Sportclub Lochem werkt samen met bijvoorbeeld het Staring College. Voetbalvoorzitter Jakob Boelens ziet echter ook problemen bij zo’n open sportpark, met name op het gebied van toezicht en beheer. Dat zorgt vrijwel zeker voor hoge extra kosten.
De voetbalvereniging kampt al lang met een ruimteprobleem en is dringend toe aan een vijfde veld. Daarvoor is geen ruimte. Als het, in samenwerking met de buurverenigingen, al zou lukken om een vijfde veld te realiseren binnen de huidige grenzen van het sportpark, dan is dat nog geen oplossing voor de toekomst. Lochem gaat de komende jaren honderden woningen bouwen en daar komen mensen wonen die willen sporten.
Brief
Boelens stuurde begin maart een brief naar college en gemeenteraad waarin hij zijn zorgen – mede namens de andere betrokken verenigingen – nog eens stevig neerzette. Maandag citeerde hij veelvuldig uit de brief en zette het hier en daar nog iets scherper aan. Hij zei onder andere dat de gemeente weliswaar niet direct verantwoordelijk is voor gezondheid, sporten en bewegen van haar inwoners, maar dat het wél de rol van aanjager zou kunnen pakken. In de regio zijn volgens Boelens voorbeelden van gemeenten die deze rol wel serieus nemen. Krachtige verenigingen doen volgens hem ook iets met de sociale cohesie.
De voorzitter reageerde fel op suggesties van Wim Langeler van MmL en Bob van ‘t Klooster van D66. MmL begon over de normen van de KNVB die zouden aangeven dat Sportclub Lochem aan vier velden genoeg zou moeten hebben. Boelens legde uit dat de rekentool van de voetbalbond alleen rekening houdt met competitiespelers. “Wij doen ook dingen voor trainingsgroepen, seniorenteams, kinderen en speciale doelgroepen die niet in competitieverband uitkomen. Daar sta ik als voorzitter ook voor.”
Bij elkaar
Ook het idee van Langeler om met bijvoorbeeld vrouwen en jeugd uit te wijken naar Klein Dochteren viel niet in goede aarde. “Op twee locaties opereren is niet alleen logistiek erg lastig, maar je wilt je vereniging ook graag bij elkaar houden”, aldus Boelens. Van ‘t Klooster van D66 kwam met de vraag hoe de club omgaat met de eigen verantwoordelijkheid als het gaat om oplossen van problemen. Hierop somde Boelens nog op welke verantwoordelijkheden de club allemaal pakt. Zoals het betalen van contributie van jeugdleden waarvan de ouders dat niet kunnen opbrengen. Of het opvangen van jonge asielzoekers uit hotel De Paasberg, inclusief het betalen van kleding en het organiseren van wedstrijden. Aankloppen bij de gemeente voor steun bleek vergeefs.
De voorzitters Joost Troost van De Paaschberg en Johan Pegge van IJsclub Lochem toonden zich bereid om ver te gaan als het gaat om de toekomst, inclusief het in z’n geheel verhuizen van het sportpark. Dat idee is niet nieuw. Ten tijde van de discussie over woningbouwlocaties gaf Sportclub Lochem al aan dat De Elze prima aansluit bij de bebouwde kom en dat het sportpark dan bijvoorbeeld naar een locatie tegenover De Beemd zou kunnen verhuizen.
Nieuwe locatie
Boelens hintte: “Die grond is nu te koop.” De IJsclub ziet mogelijkheden om op een nieuwe locatie eerder een dragende ijsvloer te realiseren door toepassing van nieuwe technieken. De Paaschberg ziet op een nieuwe locatie mogelijkheden om buiten de openbare weg, en dus veiliger, te trainen. Wel pleitte Troost voor het behoud van de locatie van ‘t Overschotje op De Elze. Onder die vlag spelen veel ouderen Jeu de Boules en Bowls.