Sportclub Lochem start met Vrouwen 1

0
Frank Wielaard is hoofdtrainer voor de meisjes en vrouwen bij Sportclub Lochem (foto: Punkmedia)

LOCHEM – Sportclub Lochem stuurt volgend seizoen voor het eerst een senioren-vrouwenteam de competitie in. Dit is het logische gevolg van de start van het meisjesvoetbal binnen de club, nu zo’n 10 jaar geleden. Meisjes groeien groter en dus komt er een moment dat ze kunnen doorstromen naar het seniorenvoetbal. Dat moment is nu aangebroken, zo vertelt hoofdcoach meiden- en vrouwenvoetbal Frank Wielaard.

De oudste groep meiden van Onder 19 (O19) moet nu de stap maken naar de senioren. “Als de club die stap niet ook maakt moeten we afscheid van ze nemen. We moeten nu een vrouwen seniorentak optuigen, want anders zijn ze weg”, zegt Wielaard. Wat meespeelt is dat 7 meiden, die er van begin af aan bij zijn, zelf aangaven graag bij Sportclub Lochem te willen blijven.

Selectie

In augustus van dit jaar moet er een selectie van zo’n 14 vrouwen staan. Het genoemde ‘zevental’ vormt de basis. De rest moet worden gezocht speelster die doorschuiven vanuit O19. “En mogelijk moet er nog aanvulling van buiten komen”, aldus Wielaard. Hij legt uit dat er nog keuzes zijn te maken. Bijvoorbeeld tussen de zaterdag en de zondag. Dat laatste ligt voor de hand omdat er dan meer ruimte is voor ambitie.

“In de regio wordt meest op zondag gespeeld en daar kun je hogerop. Bij de zaterdagcompetitie stopt het bij de derde klasse. Dat is hopelijk het niveau waarop we kunnen insteken”, zegt Frank Wielaard. Dan zou het dus snel over zijn met die ambities. Op zondag valt wél op te stomen naar de hoogste regionen.

Samenwerking

In Laren, bij VV Witkampers, weten ze al veel langer wat vrouwenvoetbal inhoudt en daar speelt het eerste vrouwenteam in de hoofdklasse. “Consequentie was wel dat de juniorenteams bij Witkampers helemaal werden leeggezogen. Wij hebben nog O13, O15, O17 en O19. Samenwerking zou beide clubs verder kunnen helpen”, meent Wielaard.

Zijn voorstel om ‘met de benen op tafel’ eens te overleggen ging door omstandigheden nog niet door maar daar lijkt het binnenkort toch van te komen. Zeker op bestuurlijke niveau zijn Laren en Lochem collegiale verenigingen. Maar op bepaalde niveaus binnen de clubs gaan de wenkbrauwen nog wel omhoog als het gaat over samenwerking. “Onze onderlinge duels zijn nog altijd echte derby’s. Dan zijn we even rivalen maar daarna is het feest. Het gaat om mensen die elkaar bijna allemaal kennen. Samenwerking kan ons allebei verder helpen”, benadrukt Frank Wielaard.

Paardenstaartjes

In Lochem is overigens wel wat water door de Berkel gevloeid voordat de stap naar volwassen vrouwenvoetbal kon worden gezet. “Er blijven mensen die er nog wat onwennig blijven aankijken dat hier paardenstaartjes rondlopen” zo constateert Wielaard, die deel uitmaakt van de Technische Commissie van Sportclub Lochem. Het bestuur staat volledig achter de stap. De tijd dat de meisjes en vrouwen steevast op het ‘achterste’ veld spelen is voorbij.

Frank Wielaard

De naam Frank Wielaard kan bekend in de oren klinken. Hij is voetbalcommentator bij de NOS, bij zowel mannen- als vrouwenwedstrijden. Hij woont al 12 jaar in Lochem en daarvoor in Vorden. Bij Sportclub Lochem kwam hij binnen toen zijn dochter lid werd van de club. Ze hoorde destijds bij de eerste lichting meiden, maar is inmiddels afgezwaaid vanwege een studie in Groningen. Pa bleef en werd zo’n 6 jaar trainer van de meiden. Sinds een jaar is hij hoofdtrainer van die tak. Hij werkt nauw samen met Henk Hagen.

Meisjes kunnen overigens al vanaf 4 jaar instromen bij Sportclub Lochem. De jongsten trainen en spelen samen met de jongens. En, sinds een jaar of vier, heeft de club ook een 30-plus vrouwenteam. Dit bestaat meest uit moeders van jeugdleden die recreatief spelen tegen soortgelijke teams uit de regio.

Meer op: sportclublochem.nl