Spoedwet maakt digitaal stemmen gemeenteraden snel mogelijk

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM/DEN HAAG – Met stoom en kokend water. Met die uitdrukking moet je in Den Haag normaal gesproken niet aankomen. Maar momenteel is niets normaal en dus lijkt het erop dat gemeenteraadsleden in Nederland al op korte termijn digitaal en op afstand mogen stemmen. Een spoedwet moet dit mogelijk maken.

Vorige week vrijdag stemde de ministerraad in met de wet en ook de Tweede Kamer ging woensdag akkoord. Als er geen onverwachte dingen gebeuren kan de politieke afhandeling volgende week een feit zijn. De Eerste Kamer is dan de laatste ‘horde’.

Tweede Kamer akkoord

Al eerder kwam de Raad van State met een positief advies, na een aantal snel doorgevoerde aanpassingen. De Tweede Kamer kreeg van dinsdagochtend tot woensdagmiddag 16.00 uur om schriftelijk te reageren. Hiervan maakte alleen de Partij voor de Dieren gebruik. Deze partij vindt aanpassing een te grote ‘staatsrechtelijke ingreep’ om er zo snel doorheen te jassen.

Minister Knops van Binnenlandse Zaken schreef aan de Kamer: ‘Het is van het grootste belang dat het wetsvoorstel op de kortst mogelijke termijn in werking kan treden, zodat ook de decentrale volksvertegenwoordigingen kunnen doen waarvoor zij gekozen zijn: het nemen van besluiten in het algemeen belang.’

Fysiek vergaderen

Gemeenteraden mogen overigens wel fysiek vergaderen want ze vallen onder de uitzonderingen die zijn gemaakt op het geldende verbod op samenkomsten. Maar publiek is niet welkom en de meeste gemeenteraden willen zich houden aan de richtlijnen die voor iedereen gelden en blijven dus thuis.

Als de spoedwet in werking treedt is digitaal vergaderen en stemmen mogelijk. Voorwaarde is wel dat iedereen de vergadering kan volgen. In Lochem is dit altijd al het geval. De raadsvergaderingen zijn live te volgen via de website van de gemeente.

Volgende week duidelijkheid

Volgens een woordvoerder van de gemeenteraad wordt in Lochem, net als in andere gemeenten, hard gewerkt aan oplossingen om de raad zo goed mogelijk te laten functioneren. Onder meer de gevolgen van de spoedwet worden maandag besproken in het presidium. Daarbij komen onder andere de openbaarheid en de inspraakmogelijkheden van de inwoners aan de orde.