Invoering Omgevingswet opnieuw uitgesteld

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM/GORSSEL – Op gemeentelijk niveau wordt er al jaren koortsachtig aan gewerkt. De Omgevingswet moet de huidige bestemmingsplannen vervangen. Het moet burgers meer betrekken bij ruimtelijke plannen en informatie gemakkelijker toegankelijk maken. Maar met de invoering wil het niet zo vlotten. Na eerder uitstel wordt nu ook 1 januari 2021 niet gehaald.

Dit heeft minister Van Veldhoven dan milieu en wonen woensdag aan de Tweede Kamer laten weten. Naast de corona-crisis zijn er nog forse ICT-problemen. De minister komt later met een voorstel voor een nieuwe datum van invoering.

Grote operatie

De Omgevingswet wordt wel de grootste wetgevingsoperatie sinds de invoering van der Grondwet in 1848 genoemd. Alle maatregelen om het corona-virus te verslaan zijn zo ingrijpend dat er de komende tijd onvoldoende aandacht naar het project kan gaan.

Eerder werd de invoering van de Omgevingswet al gepland voor 2018 en 2019. De minister schrijft in een brief aan de Kamer dat van het nieuwe uitstel zeker geen afstel komt. ‘Het gaat niet over de vraag of het stelsel in werking treedt, maar wanneer’, zo is te lezen. Van Veldhoven wijst op de ‘grote bereidheid’ bij alle betrokken in het land om de wet in te voeren.

ICT niet op orde

Er waren overigens al eerder signalen dat invoering per 1 januari 2021 wellicht niet haalbaar was, omdat de ICT nog lang niet rond lijkt. Een belangrijke peiler van de Omgevingswet is dat er één digitale loket voor ruimtelijke regels en plannen van de overheid ontstaat: het Omgevingsloket. Zo kan elke burger of ondernemer die iets wil op ruimtelijk gebied gemakkelijk zien welke regels gelden voor het perceel in kwestie. Nu moet die informatie nog moeizaam worden verzameld via verschillende wegen.

Bestuurlijk ligt de Omgevingswet wel op schema. De Eerste Kamer is onlangs akkoord gegaan.

Klik hieronder om informatie van de overheid over de Omgevingswet te lezen:

Omgevingswet

Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten. De Crisis- en herstelwet (Chw) maakt dit nu al mogelijk, bijvoorbeeld door bestaande regels aan te passen. Naar verwachting treedt de Omgevingswet in 2021 in werking.