Sodimitriop: taalkunstenaar komt op verhaal in Laren [video]

0
Sodimitriop in de hal van het gemeenterhuis, waar hij momenteel exposeert (foto: LochemsNieuws)

LAREN – Het hectische leven van Dimitri Arambatzis, artiestennaam: Sodimitriop, kwam zo’n vier jaar geleden knarsend en piepend tot stilstand in zijn geboortestad Utrecht. “Het was alsof de ziel uit mijn lijf werd gerukt. Een beklemmend gevoel en chronisch vermoeid was ik”, zegt hij zelf. Hij trok de stad niet meer. Inmiddels werkt hij vanuit Laren aan zijn herstel. Hij werkt aan een boek waarin hij alles wat hij meemaakte opschrijft. Tot en met 15 december exposeert hij met zijn teksten in de hal van het Lochemde gemeentehuis.

Dimitri is een zoon van Griekse ouders. Zijn vader kwam als gastarbeider naar Nederland. Dimitri werd hier geboren. De band met zijn vader was problematisch. Zijn moeder bracht nog enige balans in zijn leven. “Een zuster van de katholieke school wees mijn ouders op mijn talenten. Ik danste, zong en maakte grappen. Ik maakte mensen blij. Dat gaf aanzien. Maar thuis was ik dan weer niets en voortdurend bang”, zo omschrijft hij zijn jeugd.

Horeca

Zijn talenten ontwikkelden zich verder. Hij is woordkunstenaar, singer/songwriter en regisseert videoclips. “Ik voelde me als een vis in het water op een podium en stond graag in de belangstelling.” Hij werkte lang in de horeca, waarvan lange tijd als floormanager in een grandcafé-restaurant. Dat leidde tot een nogal problematische verhouding tussen werkgever en werknemer. Ook daarvan doet hij verslag in zijn boek.

Na de diagnose burn-out en PTSS kwam veel tot stilstand. “Ik kan nog steeds niet op een podium staan, hoewel ik dat enorm mis.” Een poging om daar terug te keren – op kleine podia, met alleen een gitarist als begeleider – werd in de kiem gesmoord door corona. Dat gaf Dimitri een extra knauw.

Typetje

Luisteraars van 3FM kennen Dimitri mogelijk van zijn rol in de radioshow van Gerad Ekdom. Hij speelde daar een typetje dat zijn sores besprak. “Veel mensen dachten dat ik echt zo was, maar ik speelde een rol”, zegt hij over die periode.

In Utrecht spande hij zich in voor zijn buurt. “Dat werd ook erg op prijs gewaardeerd, maar niet door iedereen. Ik werd bedreigd door mensen die overlast veroorzaakten. Ik had wel een goed contact met de politie.” Wat zich daar precies afspeelde is over enige tijd te lezen in het boek dat hij momenteel schrijft in samenwerking met docent, filosoof en muzikant Robert-Jan Gruijthuijzen. Er zijn acht hoofdstukken klaar. Wanneer het verschijnt is nog onbekend. Het devies is nog altijd: “Druk vermijden.”

Laren

Dimitri wilde Utrecht verlaten en dacht aan een klein dorpje in Friesland of aan een plek in de Achterhoek. Uiteindelijk werd het Laren. “Ik pakte de kans om te vertrekken met beide handen aan. Toen ik daar voor het eerst in mijn bed lag, kwam er een soort rust over me. Dat zal ik niet snel vergeten. De klachten kwamen wel weer terug maar zijn hier wat beter te behappen.”

De expositie in het gemeentehuis zorgt voor een boost. “Ik krijg heel veel leuke reacties. Dat doet me goed.” Dimitri is ook op Facebook populair en heeft daar duizenden volgers. Zijn korte tekst, waarvan er een aantal in de hal van het gemeentehuis zijn te bewonderen, zijn soms poëtisch en dan weer humoristisch van aard. Zoals: ‘Als je een vis vangt met een pinda, heb je een Duyvis.’ Dergelijke teksten zijn terug te vinden in een bundel die hij eerder uitgaf.

Tijd nemen

Dimitri beweegt zich nog binnen overzichtelijke kaders. Elke middag de telefoon een paar uur uit om rust te vinden. En een videoclip regisseren lukte vroeger in een dag. Nu neemt hij liever wat meer tijd. Wel kijkt hij uit naar het moment dat hij weer kan vlammen op een podium.

Meer over Sodimitriop: www.sodimitriop.nl
Facebook: www.facebook.com/sodimitriop.nl

Onderstaande video werd deels opgenomen in Laren, Verwolde en Lochem: