SWL stuurt brieven aan ouderen met onjuiste leeftijd

0
Dit kregen sommige inwoners ten onrechte in de bus

LOCHEM/GORSSEL – Een nog onbekend aantal mensen uit de gemeente Lochem keek de afgelopen dagen vreemd op. Op hun deurmat viel een brief van de Stichting Welzijn Lochem (SWL) waarop de ontvanger wordt aangesproken op een leeftijd die niet klopt. Bij SWL werd de fout ook al snel duidelijk, door reacties van ontvangers van de brief. Er wordt nog uitgezocht wat er misging, maar de gemeente heeft het boetekleed al aangetrokken.

De gemeente schrijft in een bericht op de website dat een verkeerd bestand is aangeleverd. De betrokken mensen krijgen nog een excuusbrief. Op de kaart staat bijvoorbeeld: ‘Dit jaar wordt u 70. Mogen we een keer met u in gesprek?’ De genoemde leeftijd is bij anderen 75. De leeftijd klopt in veel gevallen niet. De redactie kreeg melding van mensen die nog vrij ver van de vermeldde leeftijd verwijderd zijn. Hoeveel mensen de brief ten onrechte kregen is niet bekend.

Vervelend

Directeur Hedwig de Vries van SWL spreekt van een ‘vervelende vergissing’. “We weten nog niet precies wat er mis is gegaan. We werken al langer samen met de gemeente en dit is ook een bestaande werkwijze die altijd goed functioneerde”, zo zegt ze. Het is vermoedelijk geen pure automatiseringsfout, maar dat wordt dus nog uitgezicht.

In de brief krijgt de ontvanger het aanbod om zich te melden voor een gesprek. Wie dit wil kan dit telefonisch of via e-mail aangeven, of met een bijgevoegd kaartje en een retourenveloppe. In de brief wordt uitgelegd dat de persoonsgegevens zijn verstrekt door de gemeente Lochem. Als de ontvanger niet binnen 6 weken reageert, worden de gegevens vernietigd, zo luidt de belofte.

Contact

SWL wil graag in contact komen met mensen die een bepaalde leeftijd bereiken. Vrijwilligers gaan aan de hand van een vragenlijst in gesprek over hoe het met de betrokkenen gaat en of zij wensen of problemen hebben. Het gesprek gaat verder over voorzieningen, mantelzorg en mentale en lichamelijke gezondheid.

De redactie kreeg meest reacties van inwoners van de gemeente die er wel om konden lachen. Eén van de ontvangers van de brief zei: “Ik heb op de retourenveloppe geschreven: U moet nog 3 jaar wachten!”

De gemeente Lochem legt in het bericht op de website uit dat het aanleveren van de adresgegevens in lijn is met de Verordening Basisregistratie Personen.