Schaapskudde houdt Eefde kort

0
De schapen houden deze zomer het gras kort in Eefde (foto: Henk van Zeijts)

EEFDE – In Eefde start woensdag (15 mei) een bijzondere proef. In plaats van de grasmaaier wordt een schaapskudde ingezet om het gras van openbare grasvelden en bermen kort te houden. Schaapsherder Herbert trekt dit drie rondjes door het dorp.

Begrazing heeft een aantal voordelen ten opzichte van machinaal maaien. Verschillende kruiden en bloemen krijgen zo meer kans en dat is weer goed voor kleine dieren en insecten.

De proef wordt in het najaar geëvaluerrd. Wethouder Henk van Zeijts geeft woensdag samen met leerlingen van De Bargeweide het startsein voor het eerste graasseizoen.

Minder geluid

De schaapskudde trekt na deze maand ook in juli of augustus en in oktober door het dorp.
Herder Herbert: ,,Schapen ‘maaien’ natuurlijker en milieuvriendelijker. Bovendien maken ze minder geluid.’ Doordat schapen korter maaien dan een machine, krijgt de bodem meer licht en ruimte. Het groen wordt gevarieerder want schapen verplaatsen de zaden via hun hoeven, wol en mest.”

De velden zien er tussen de graasrondes wel anders uit: het gras is dan hoger en ruwer. Dat is beter voor insecten zoals bijen en vlinders die hierin leven. En dus ook voor de vogels en kleine zoogdieren.

Grote grasvlakken

De gemeente Lochem vindt meer aandacht voor de natuur belangrijk. De route van de schaapskudde is te vinden op www.circulus-berkel.nl/wijgrazeninlochem en de kaart is ook hieronder te zien. De route loopt langs grote grasvlakken in het dorp. De herder verplaatst zijn kudde elke dag. De maaimachine komen op de schapenroute in principe niet meer in actie. Alleen als de verkeersveiligheid daar om vraagt wordt er tussen de bezoekjes van de kudde nog machinaal gemaaid.

Uitleg

De herder geeft graag uitleg over de schaapskudde. Herbert is veel bij zijn kudde en vertelt belangstellenden graag over de schapen. Hij betrekt ook basisscholen bij het wel en
wee van de schapen. De kinderen mogen de schapen en lammetjes aaien en zien hoe het scheren van schapen in z’n werk gaat.

Aan de rasters rondom de kudde hangen bordjes met het telefoonnummer van
herder Herbert. Hij is buiten werktijden op dit noodnummer bereikbaar. Hondenbezitters worden verzocht hun huisdier aan te lijnen in de buurt van de schapen. Dat voorkomt onrust. En schapen voeren mag alleen na overleg met de herder.

Bewoners geïnformeerd

Inwoners die in Eefde langs de route wonen hebben een brief gekregen en ze krijgen dit najaar een uitnodiging voor de evaluatie van de proef. Dat geldt ook voor de dorpsraad. Na de evaluatie beslist de gemeente of de proef een vervolg krijgt.

Meer informatie
Naast de al genoemde website van Circulus-Berkel is er ook informatie te vinden op de Facebookpagina van Schapenservice Hurby.

De schaapskudde graast op de groene gedeelten op deze kaart (bron: Circulus-Berkel)