Rotonde Zutphenseweg (N346) komt in ‘t najaar

0
Op de kruising van N346 en Almenseweg gaat het regelmatig mis (archieffoto: LokaalGelderland.nl)

LOCHEM/ALMEN – De provincie Gelderland gaat vanaf 30 augustus een rotonde aanleggen op de Zutphenseweg (N346) ter hoogte van de Almenseweg. Ook wordt de parallelweg daar verlegd. De wens leeft al lang bij velen maar door een provinciale kennisgeving in onder meer de Berkelbode van deze week komt de rotonde haast uit de lucht te vallen.

Ook fractievoorzitter Coby Wiltink van het CDA in de gemeente Lochem toont zich verrast. Haar fractie vroeg regelmatig aandacht voor het kruispunt waar veel ongelukken gebeuren en ook het CDA in Provinciale Staten drong aan op een rotonde. “Ik sloeg de krant op en zag ineens de kennisgeving van de provincie staan. Een aangename verrassing”, zo zei ze donderdag.

Financiering

Nog niet zo lang geleden was het laatste nieuws dat het wachten was op co-financiering door de gemeente Bronckhorst. Eerder had Lochem en Zutphen al een bijdrage toegezegd aan de provincie. Voor zo ver na te gaan heeft Bronckhorst nog geen besluit genomen. De betrokken kruising ligt op een ‘drielandenpunt’ van de drie gemeenten.

De provincie heeft nu het ontwerp-verkeersbesluit ter inzage gelegd. Binnen zes weken (tot en met 8 juli) kunnen belanghebbenden zienswijzen indienen. Het stuk is online te vinden via DEZE link. Hierin wordt ook uitgelegd waar informatie kan worden ingewonnen en hoe een zienswijze kan worden ingediend.

Eerdere maatregel

In 2017 werd de kruising in de N346 al aangepakt door de provincie. Er kwamen toen brede midden-geleiders waardoor fietsers de weg in twee keer konden oversteken. Toch leek het aantal aanrijdingen, tussen gemotoriseerde voertuigen, alleen maar toe te nemen. Het waren vaak ernstige aanrijdingen, al viel het aantal gewonden achteraf nog mee.

Vorig jaar besloot ‘Arnhem’ tot de aanleg van een rotonde, mede op aandringen van met name de gemeenten Lochem en Zutphen. Voorwaarde was de genoemde co-financiering.

Werkzaamheden

Tijdens de aanleg van de rotonde wordt de te verleggen parallelweg tijdelijk breder gemaakt, zodat auto’s en fietsers gescheiden van elkaar kunnen passeren. Ook komt er een tijdelijke doorsteek in de berm om het verkeer van de hoofdrijbaan naar de parallelweg te leiden en weer terug.

Naar verwachting vinden de werkzaamheden voor de aanleg van de rotonde plaats tussen 30 augustus en 23 oktober. De definitieve aankondiging van de werkzaamheden is tegen die tijd te vinden op Bereikbaar Gelderland.

Meer informatie

Vragen kunnen worden gesteld via een vragenformulier op de website van de provincie. Telefonisch kan die via 026 359 99 99.