Reünie van discotheek ‘t Luifeltje/Cornerclub

0
De Cornerclub op een foto uit de jaren '80.

LOCHEM – Oud-bezoekers en -medewerkers van de roemruchte Lochemse discotheek ‘t Luifeltje/Cornerclub kunnen zich op 5 november wentelen in jeugdsentiment. Dan wordt een reünie gehouden bij Rob’s Gastrobar aan de Nieuwstad.

Oude foto van de Lochemse band Boys to Bounce (& Girls to Chat)
Oude foto van de Lochemse band Boys to Bounce (& Girls to Chat)

Boys to Bounce
Eigenaar Rob Wendersteyt organiseert de avond in samenwerking met Nelly Harkink en Mini Kleinehaar. De laatste twee organiseerden in 2008 al reünie en vinden het tijd voor een nieuwe. Getracht wordt de sfeer van de jaren ’70 en begin jaren ’80 terug te brengen. Dat komt vooral tot uitdrukking in de muziek. DJ Henri Bruntink – die in de discotheek actief was van 1976 tot 1986 is van de partij. Bijzonder is de reünie van de Lochemse band Boys to Bounce, met onder meer Maarten Oonk (drums), Buddy Wendersteyt (gitaar) Donny Wendersteyt (bas) en Herman Priester (zang).

Historie
‘t Luifeltje startte begin jaren ’70 in een pand op de hoek van de Blauwe Torenstraat en de Walsteeg. Dat was van oudsher een horecapand. Het was in Lochem en omgeving jarenlang een begrip als café en feestzaal Bielderman. Drie generaties van de familie Lutje Berenbroek waren er de uitbaters. Eind jaren ’60 werd het voor het eerst een discotheek, genaamd BTS. Dat werd op z’n Engels uitgesproken maar was feitelijk gewoon de afkorting van Blauwe Torenstraat. Door die afkorting wordt de straat sindsdien ook wel gekscherend Blue Towerstreet genoemd.

Bedrijfsleider Herman van Uum (r) en voormalig eigenaar Jacques Bos tijdens een eerdere reünie.
Bedrijfsleider Herman van Uum (r) en voormalig eigenaar Jacques Bos tijdens een eerdere reünie.

Jacques Bos
Begin jaren ’70 kwam het pand in handen van Jacques Bos uit Nijverdal, die bouwde aan een horeca-imperium in met name Twente. Ook in Nijverdal, Almelo en Oldenzaal waren discotheken die ‘t Luifeltje heetten. Jacques Bos is/was ook eigenaar van Jackpot Automaten en biljartfabriek Het Oosten, dat hij begin 2016 verkocht aan collega Brock uit Bornerbroek.

Herman van Uum
In Lochem werd Herman van Uum de bedrijfsleider van ‘t Luifeltje. Hij was ook wel bekend als ‘de nachtburgemeester van Lochem’ en dat bleef hij tot op hoge leeftijd. Van Uum bleef ook de leidinggevende toen de zaak begin jaren ’80 in andere handen kwam en Cornerclub ging heten. Hij overleed in 2014 op 83-jarige leeftijd.
De Cornerclub brandde in 1987 geheel af en het werd nooit meer herbouwd. Pas veel later werden er appartementen gebouwd.

Waardering
De discotheek kende hoogte- en dieptepunten. Er werd met name in de beginjaren aan de naamsbekendheid gewerkt door bekende bands en live-radioprogramma’s naar Lochem te halen. ‘t Luifeltje werd door het De Anhangerschapsbode, het fanclubblad van Normaal, uitgeroepen tot beste discotheek van de Achterhoek. De latere Cornerclub schopte het ooit tot de top-10 van Nederlandse discotheken van het Algemeen Dagblad (AD). In beide gevallen werden de combinatie van de gemoedelijke sfeer en de goede mix van disco- en andere muziek als argumenten voor de hoge waardering genoemd.

Rob's Gastrobar
Rob’s Gastrobar

Voorverkoop
De reünie op 5 november wordt gehouden in Rob’s Gastrobar en hoogstwaarschijnlijk ook buiten in een tent. De voorverkoop start op 8 oktober. Kaartjes kosten in de voorverkoop (tot en met 31 oktober) slechts 1 euro. Die prijs is inclusief een consumptie. Na 31 oktober en zo lang er nog kaarten zijn kosten de kaartjes 2,50 euro (zonder consumptie). Hierbij geldt het principe vol=vol.

Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina’s van ‘t Luifeltje/Cornerclub en Rob’s Gastrobar

De poster van de reünie (ontwerp: Tetske Rouweler)