Requiem Lochem pakt draad weer op met motetten van Bach [video]

0

LOCHEM – Na een gedwongen pauze staat de Gudulakerk op 7 november weer in het teken van Requiem Lochem. Voor de inmiddels 16e editie staan vier motetten van Johann Sebastian Bach. De uitvoerenden zijn als vanouds Cappella Amsterdam onder leiding van Daniel Reuss. Als bijzonder decor dienen 1000 van papier gevouwen kraanvogels die in de kerk worden opgehangen.

De uitgevoerde motetten zijn: ‘Komm, Jesu, komm’ (BWV 229), ‘Jesu, meine Freude’ (BWV 227), ‘Der Geist hilft user Schwachheit auf’ (BWV 226), ‘Singet dem Herrn ein neues Lied’ (BWV 225). Het koor wordt begeleid door Pieter-Jan Belder (kistorgel), Rainer Zipperling (cello) en Maggie Urquhart (bas).

Motetten

Bach schreef zijn motetten voor speciale gelegenheden, waaronder begrafenissen. Vaak werden ze eenmalig uitgevoerd waardoor ze niet goed gearchiveerd werden. De kans bestaat dan ook dat sommige niet bewaard zijn gebleven. Er zijn er vijf onbetwist van zijn hand, waaronder de vier die in Lochem worden uitgevoerd.

Dirigent Daniel Reuss over de motetten: “Ik noem ze ook wel ‘de bijbel van de muziek’. Ik leef al zo’n veertig jaar met deze motetten, en ik kan ze wel dromen. Er zijn geen stukken die ik meer bestudeerd heb, of waar ik me meer verbonden mee voel. Ik vind het fantastisch om de werken na jaren weer te mogen dirigeren.”

Cappella Amsterdam is een koor met 25 leden. Het werd in 1970 opgericht door Jan Boeke. Dirigent Daniel Reuss is al sinds 1990 verbonden aan het koor.

Kraanvogels

Inmiddels zijn een aantal Lochemers bezig met het vouwen van kraanvogels van papier. Het moeten er in totaal zo’n 1000 worden. Ze worden opgehangen in de Gudulakerk om een speciale sfeer rond het concert te creëren. Het idee hiervoor komt van Miriam Kühnapfel.

De kaartverkoop voor het Requiem loopt via de Schouwburg Lochem. Reserveren kan via de website. Als er nog plaatsen over zijn, zijn deze op de dag van het concert verkrijgbaar aan de kassa in de kerk.

Organisatie

Stichting Requiem Lochem, opgericht op 25 mei 2004, stelt zich ten doel om eens per jaar, op de eerste zondag na Allerzielen een gedachtenisconcert te organiseren in de vorm van een requiem of een gelijkgestemd werk. Er wordt gestreefd naar een uitvoering op een zo hoog mogelijk niveau. Belangstellenden kunnen vriend worden van de stichting en het werk zo ondersteunen. Vrienden hebben de mogelijkheid om plaatsen te reserveren in het middenschip van de kerk. Meer informatie is te vinden op: www.requiemlochem.nl/word-vriend

Het concert begint op zondag 7 november om 15.00 uur.

Bezoekers van de binnenstad kunnen de aankonidiging van Requiem Lochem haast niet missen (foto: LochemsNieuws)