LOCHEM – Uit onderzoek van de Rekenkamer Lochem, getiteld ‘Normaliseren is te leren’, blijkt dat de samenwerking op het gebied van jeugdbeleid de afgelopen tijd is verbeterd. De gemeente werkt aan beter jeugdbeleid. Een belangrijk doel is om te bereiken dat opvoedvragen als normaal worden ervaren en niet te snel als probleem worden bestempeld. Veel vragen over opvoeden en opgroeien kunnen binnen het gezin of de omgeving worden opgelost, zonder direct hulp van een specialist.
’t Baken, de gemeentelijk toegang voor jeugdhulp, biedt eenvoudige ondersteuning aan jongeren en gezinnen. Goede samenwerking met scholen, huisartsen en andere organisaties is voor de gemeente belangrijk. Betere samenwerking zorgt er volgens de Rekenkamer voor dat inwoners de jeugdhulp nu duidelijker en beter bereikbaar vinden.
Beleidsplan
In het beleidsplan Jeugdhulp en Wmo van 2021 staat de aanpak van de gemeente Lochem met het jeugdbeleid beschreven. De Rekenkamer heeft onderzocht of dit plan goed wordt uitgevoerd. Het onderzoek keek vooral naar twee doelen. Ten eerste, de wens om opvoedvragen zoveel mogelijk binnen het gezin en de omgeving oplossen, zonder deze meteen als probleem te zien (‘normaliseren in plaats van medicaliseren’). Ook de gewenste verbetering van de samenwerking tussen de gemeente, huisartsen, scholen en andere betrokken organisaties staat in het beleidsplan.
Uit het onderzoek blijkt dat de gemeente duidelijke doelen heeft, maar dat er geen concrete meetpunten zijn. De Rekenkamer adviseert om die toe te voegen. Dit helpt om beter te zien of de plannen werken. Ook raadt de Rekenkamer aan om gemeentelijke subsidies beter te koppelen aan de doelen van het jeugdbeleid.
Communicatie
De uitvoering van het beleid boekt vooruitgang, maar er zijn ook verbeterpunten. De gedachte achter normaliseren wordt steeds meer gedeeld door de gemeente en haar partners. Ook de samenwerking met scholen en huisartsen groeit. Wel geven huisartsen aan dat de communicatie na de inzet van ondersteuning beter kan.
Daarnaast merkt de Rekenkamer op dat tijdelijke proeven met maatregelen (pilots) niet altijd een blijvend effect hebben. Daarom adviseert zij om deze goed te evalueren, zodat succesvolle ideeën behouden blijven. De gemeente heeft te maken met beperkte financiële middelen. Daarom is het belangrijk om zorgvuldig met de bestaande zorg en ondersteuning om te gaan. Als er moeilijke keuzes nodig zijn, moet de gemeente hierover open in gesprek gaan met haar partners. Zuinig zijn op de goede samenwerking die is opgebouwd is ook belangrijk.
Gemeenteraad
De gemeenteraad krijgt nu veel informatie over het jeugdbeleid. Toch wil de raad beter begrijpen hoe de jeugdhulp in de praktijk werkt. Daarom is het belangrijk dat de gemeente goed nadenkt over de vraag welke informatie de raad nodig heeft om het beleid te volgen en aan te passen.
Het rapport ‘Normaliseren is te leren’ van de Rekenkamer is HIER te lezen (pdf-bestand op website van de gemeente).